Beveiliging nieuws

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

ASSA ABLOY

i-Pro

2N

Masset Solutions

Seagate

VBN

Dahua

Crown Security Services

Explicate

Dero Security Products

VEB

Eizo

Gold-IP

Bosch Security Systems

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

ARAS

Avigilon Alta

Securitas

Alarm Meldnet

Advancis

PG Security Systems

Boon Edam

G4S

Milestone

Brivo

Koninklijke Oosterberg

Genetec

Connect Security

Hikvision

Oribi ID Solutions

Bydemes

Akuvox

Nimo Dog Security

HD Security

VAIBS

SmartCell

SmartSD

ADI

De Beveiligingsjurist

VideoGuard

Alphatronics

Secusoft

Sequrix

Multiwacht

ASIS

Seris

VVNL

Regio Control Veldt

Kiwa

SOBA

Nimo Drone Security

Ajax Systems

JMB Groep

Paraat

Add Secure

HID

RoSecure

Nenova

MPL

Centurion

Top Security

Trigion

Unii

NIBHV

CardAccess

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

DZ Technologies

OSEC

Optex

CSL

20face

IDIS

GFT

EAL

Paxton

Lobeco

CDVI

Uniview

J&V, politie en TNO gaan samen innoveren in veiligheid

2 september 2021
Redactie
10:53

Uitdagingen op het terrein van veiligheid worden steeds groter en de impact van technologie daarop ook. Hiervoor is meer en beter onderzoek nodig. Om cybersecurity, crisisbeheersing en de strijd tegen ondermijnende criminaliteit te verbeteren, is door het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en de politie besloten intensiever te gaan samenwerken met TNO.

Door deze samenwerking kunnen bestaande technologieën en nieuwe innovaties beter aan elkaar worden gekoppeld. De kennis die TNO ontwikkelt, gaat volgens eigen zeggen zo veel directer bijdragen aan een veiliger Nederland. “Innovaties en slimme technologie zijn essentieel voor een veilig Nederland. We zien dat onderzoek in het Veiligheidsdomein de afgelopen jaren enorm is toegenomen en dat is maar goed ook. Met deze hernieuwde samenwerking met JenV en de politie én bijbehorende investeringen in onderzoek en innovatie werken we samen aan een Nederland waarin mensen veilig en in vrijheid kunnen leven”, aldus Paul de Krom, CEO van TNO.

Cruciaal belang voor veiligheid
Op allerlei terreinen is te zien dat nieuwe technologische ontwikkelingen impact hebben op onze samenleving en consequenties hebben voor de veiligheid. Dat in zowel positieve als in negatieve zin, benadrukt Dick Schoof, secretaris-generaal van JenV: “Neem het voorbeeld van deep-fakes. Juist nu we zoveel thuiswerken is het nog belangrijker geworden om er zeker van te zijn dat degene die je op het beeldscherm ziet, ook echt degene is die je denkt dat het is. We moeten dus ook technologie ontwikkelen die ons daarbij helpt, en dat kunnen we niet alleen.” JenV werkt met vele instituten en universiteiten samen en TNO heeft daartussen een prominente rol.

Korpsleiding zet in op innovatie
Veruit de grootste afnemer van de kennis van TNO op het terrein van veiligheid is de politie. Innovatie ontstaat vaak op de werkvloer, en de werkvloer bij de politie begint gewoon op straat. Ook daar moeten nieuwe, en vooral privacy-vriendelijke technologieën helpen om Nederland veiliger te krijgen. Als eerste grote overheidsorganisatie binnen de Rijksoverheid heeft de politie technologie en innovatie op het allerhoogste bestuurlijke niveau belegd: in de korpsleiding.
Voor lid van de korpsleiding en oud TNO-man Henk Geveke, voelde deze stap daarom heel logisch: “Technologie is voor de politie immers een strategisch onderwerp. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en kunnen grote impact hebben op het werk van alle politiemensen, of ze nu in de handhaving, noodhulp, opsporing, dienstverlening of bedrijfsvoering werken.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner