Beveiliging nieuws

Onze partners

Securitas

Boon Edam

ARAS

JMB Groep

G4S

Koninklijke Oosterberg

HID

CSL

CDVI

Connect Security

Kiwa

Unii

VAIBS

ADI

Nenova

PG Security Systems

VEB

BHVcertificaat.online

SmartSD

RoSecure

Lobeco

Crown Security Services

Uniview

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

Paxton

Hikvision

VBN

Trigion

Dero Security Products

Optex

Advancis

ASIS

i-Pro

Akuvox

Bosch Security Systems

Milestone

Avigilon Alta

2N

CardAccess

Bydemes

Seagate

SmartCell

Sequrix

EAL

Nimo Dog Security

Top Security

Alphatronics

Explicate

Dahua

Eagle Eye Networks

MPL

Secusoft

Masset Solutions

Ajax Systems

Alarm Meldnet

Genetec

20face

Seris

Add Secure

Centurion

Brivo

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Multiwacht

VVNL

HD Security

Service Centrale Nederland

SOBA

NetworxConnect

VideoGuard

Nimo Drone Security

Paraat

NIBHV

OSEC

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

GFT

IDIS

Oribi ID Solutions

Eizo

SMC Alarmcentrale

Kabinet komt met verbod op recreatief gebruik lachgas

9 december 2019
Redactie
11:59

Omdat het gebruik leidt tot risico’s voor de volksgezondheid, overlast en verkeersongevallen, voegt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het gebruik van lachgas toe aan de opiumwet. Distikstof(mono)oxide komt daarmee onder dezelfde regelgeving te vallen als softdrugs.

Het gebruik van lachgas om in een roes te raken wordt verboden. “We kunnen de risico’s met de gezondheid van met name jongeren niet langer accepteren”, schrijft staatssecretaris Blokhuis aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich op onderzoek van het CAM, een instituut dat onderzoek doet naar nieuwe drugs. Daaruit komt naar voren dat recreatief gebruik van lachgas zeer schadelijk kan zijn en zelfs al bij beperkt gebruik tot ernstige gezondheidsschade kan leiden. Na eenmalig gebruik kan al hersenschade optreden, aldus het CAM. Blokhuis: “Een ballonnetje is echt niet zo onschuldig als het lijkt, dat wordt nu duidelijk. Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken.”

Vrijstelling
Lachgas is te koop in containers, maar ook in patronen die bedoeld zijn voor slagroombussen. Die patronen worden dankzij een vrijstelling in de wet niet verboden. Ook medicinaal gebruik van lachgas in de zorg blijft toegestaan.
Hoe het verbod op recreatief gebruik van lachgas gehandhaafd gaat worden is nog even de vraag. Daarover wil Blokhuis binnenkort met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in gesprek. Ook worden afspraken gemaakt met leveranciers van lachgas, zodat het minder makkelijk in grote hoeveelheden te verkrijgen wordt. Er worden inmiddels grote winsten gemaakt door met lachgas gevulde ballonnen op straat te verkopen. Het ministerie gaat ervan uit dat ook de georganiseerde criminaliteit zich inmiddels met deze handel bemoeit. Om jongeren bewust te maken, zijn inmiddels campagnes gestart die wijzen op de gezondheidsrisico’s van lachgas.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner