Beveiliging nieuws

Onze partners

Koninklijke Oosterberg

Kiwa

Secusoft

2N

Genetec

Traka ASSA ABLOY

Bydemes

DZ Technologies

Brivo

ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

Eizo

Crown Security Services

ASIS

VVNL

BHVcertificaat.online

Trigion

i-Pro

GFT

CardAccess

SmartCell

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

Optex

MPL

20face

Advancis

Centurion

Akuvox

Nenova

HID

Connect Security

Seris

Top Security

Gold-IP

Eagle Eye Networks

Paxton

PG Security Systems

Service Centrale Nederland

Seagate

Alarm Meldnet

Ajax Systems

VEB

VAIBS

HD Security

ARAS

Dero Security Products

Nimo Drone Security

Explicate

CDVI

Milestone

NetworxConnect

Unii

CSL

Lobeco

VBN

SOBA

Add Secure

Sequrix

Uniview

RoSecure

OSEC

Bosch Security Systems

Hikvision

Boon Edam

IDIS

VideoGuard

Alphatronics

Nimo Dog Security

Dahua

Securitas

Paraat

Regio Control Veldt

Oribi ID Solutions

JMB Groep

NIBHV

SMC Alarmcentrale

G4S

Masset Solutions

SmartSD

ADI

Multiwacht

EAL

Kabinet presenteert nationale aanpak witwassen

1 juli 2019
Redactie
06:10

Minister Hoekstra van Financiën en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid presenteren een nationale aanpak tegen het witwassen van criminele inkomsten. Deze houdt onder andere een verbod in op contante betalingen boven de 3000 euro. Naar schatting wordt jaarlijks voor 16 miljard euro witgewassen in Nederland.

Een verbod op betalingen met contant geld vanaf 3000 euro, inzet op afschaffing van het 500 euro biljet, het weren van ongebruikelijke klanten door banken en een Europese toezichthouder zijn volgens beide ministers onder meer nodig om het criminelen moeilijker te maken het financiële stelsel van Nederland te gebruiken voor witwassen. Deze en meer voorstellen staan in het gezamenlijke plan ‘aanpak witwassen’ dat minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Drugscriminaliteit en fraude
In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen. Bij de aanpak van witwassen zijn banken de afgelopen jaren een aantal keer ernstig tekortgeschoten. Inmiddels worden er grote investeringen gedaan door de banken om witwassen beter tegen te gaan.
Volgens de bewindslieden is er naast de bestaande regels meer nodig om het criminelen lastiger te maken om geld wit te wassen. Minister Hoekstra: “Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk aangepakt moet worden. Het kabinet, toezichthouders, de Financial Intelligence Unit (FIU), OM, FIOD, de financiële sector en accountants slaan daarom nu de handen ineen om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond kunnen krijgen in ons financieel stelsel.”

Poortwachterfunctie
Minister Grapperhaus: “Misdaad mag niet lonen. In Nederland niet, in Europa niet en wereldwijd niet. Door een gezamenlijke inzet willen wij de aanpak van witwassen naar een hoger niveau tillen. Nederland moet internationaal tot de koplopers behoren bij de aanpak van witwassen.”
Banken kunnen met deze aanpak hun poortwachtersfunctie nog beter vervullen. Vanwege het grensoverschrijdend aspect van witwassen is een Europese centrale toezichthouder nodig om het toezicht effectiever te maken. De opsporing en vervolging van criminelen wordt versterkt. Zoals eerder bekend gemaakt komt hiervoor extra capaciteit bij onder andere de politie, FIOD, FIU en het OM.
Verder zorgt de nationale aanpak ervoor dat de drempels verhoogd worden, door het misbruik van juridische entiteiten en constructies en het gebruik van grote sommen contant geld verder tegen te gaan en crypto’s te reguleren.
Het voorkomen en bestrijden van witwassen is voortdurend in ontwikkeling en vergt de constante aandacht en samenwerking van alle betrokkenen. Daarom spreken de bewindslieden aan het einde van het jaar opnieuw met de betrokken partijen over de voortgang en effectiviteit van de maatregelen in het plan van aanpak.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner