Kabinet wil achterdeurtje in beveiligd berichtenverkeer

Hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer tegen is, wil het Kabinet nog steeds toegang krijgen tot versleuteld berichtenverkeer op onder andere WhatsApp en Signal. Dat meldt de NOS op basis van ‘Haagse bronnen’. Men wil via een ‘achterdeurtje’ toegang tot berichtenverkeer van criminelen.

Het huidige kabinet is demissionair en kan daarom niet een zo zwaarwegend besluit nemen als het dwingen van chatdiensten om een achterdeurtje in hun technologie in te bouwen. Dat zal nodig zijn omdat de dienstverleners, naar eigen zeggen, zelf ook niet bij de inhoud van het berichtenverkeer kunnen komen. Berichten worden namelijk end-to-end versleuteld volgens een vrijwel onkraakbare encryptie. Ambtenaren bij Justitie & Veiligheid zijn echter nog steeds bezig met het plan en hun minister Ferd Grapperhaus vindt het een taak voor het volgende kabinet om met een wet te komen die chatdiensten verplicht de overheid toegang te geven tot het versleutelde berichtenverkeer. Voor internet- en telefoonproviders is het al verplicht om medewerking te verlenen als de overheid het verkeer wil aftappen, maar dat geldt niet voor diensten als WhatsApp, iMessage, Signal en Telegram.

Voor- en nadelen
Een achterdeurtje voor de overheid heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat criminelen niet langer beveiligd kunnen communiceren. The hack van de berichtendienst EncroChat heeft geleerd wat dat kan opleveren. Een nadeel is dat eerlijke mensen ook niet langer verzekerd zijn van hun privacy. Het ‘achterdeurtje’ kan in verkeerde handen terecht komen, omdat ook bij de overheid niet iedereen voor 100 procent te vertrouwen is, en dan ligt al het vertrouwelijke berichtenverkeer op straat. Ook dat van politieke vluchtelingen en journalisten die in dat geval, net als hun bronnen, voor hun leven moeten vrezen. Criminelen zullen zich bovendien weinig aantrekken van de maatregel. Als zij WhatsApp niet meer kunnen vertrouwen, wijken zij uit naar een ander medium, zoals Telegram. De overheid kan het gebruik daarvan verbieden, maar criminelen hebben nu eenmaal de eigenschap dat zij zich niet storen aan dergelijke verboden.

Geen eenvoudige kwestie
Politiek gezien wordt het verplichte achterdeurtje ook geen eenvoudige kwestie. Tegenstanders wijzen erop dat een dergelijke verplichting tot kwetsbaarheden leidt, die vroeg of laat misbruikt zullen worden door criminelen en repressieve overheden. Aan de andere kant zeggen justitie, politie en inlichtingendiensten dat toegang tot het berichtenverkeer essentieel is voor de nationale veiligheid. De kwestie wordt op het moment ook bestudeerd door de Europese Commissie. In Nederland is de meerderheid van Tweede Kamer vooralsnog tegen een verbod op encryptie, al zijn de meningen verdeeld. D66 en FvD zijn uitgesproken tegenstanders, terwijl het CDA wel een achterdeurtje wil om georganiseerde criminaliteit en terrorisme te kunnen bestrijden. Met voldoende wettelijke waarborgen zou de privacy gewaarborgd moeten worden, aldus de christendemocraten.

Gedeeld

Geef een antwoord