Kabinet wil verbod op criminele motorclubs

Het kabinet bereidt een verbod voor op criminele motorclubs, zo maakt De Telegraaf bekend. Een nieuwe wet moet het makkelijker maken om motorclubs te verbieden, als deze zich bezighouden met verboden activiteiten.

Demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie bereidt de nieuwe wet voor, maar invoering wordt een taak voor het nieuwe kabinet. Eenvoudig is het niet. Er is al eerder geprobeerd om motorbendes te verbieden, maar elke keer kreeg de regering bij de rechter de kous op de kop. Daarom wil Blok een verbod vergemakkelijken. De minister kan het in de toekomst uitvaardigen, waarna de betrokken club dit bij de rechter kan aanvechten. In de tussentijd mogen de leden niet actief zijn. Wat in de weg staat is de vrijheid van vereniging. Dit is een grondrecht van burgers en het is nog niet duidelijk hoe de nieuwe wet daarmee zal omgaan. Blok heeft wel haast met het verbod. Zeker nu pas weer een wethouder bedreigd zou zijn door een motorbende, nadat hij hun clubhuis had laten sluiten.

Gedeeld

2 thoughts on “Kabinet wil verbod op criminele motorclubs”

  1. Het plannetje van het kabinet zal de grondwet geweld aan moeten doen, aangezien, zoals al te lezen is, het recht van vereniging een grondwettelijk recht is.
    Daarnaast zal de minister het plan om “criminele motorclubs” te verbieden moeten wijzigen in “criminele clubs”.
    Criminele activiteiten komen nl. niet alleen bij motorclubs voor maar bij clubs van allerlei slag. Alleen en specifiek motorclubs te benoemen in de (ver)nieuw(d)e wet is een vorm van discriminatie, waarbij enerzijds de motorclubs in een kwaad daglicht worden gesteld en anderzijds andere criminele clubs worden buitengesloten. Dit is grondwettelijk verboden.

    Ook kan de minister het hele project beter laten uitvoeren door het volgende kabinet. Nu haast maken om nog met goede sier te kunnen vertrekken kan alleen maar leiden tot een onvolkomen wet die lekt aan alle kanten.
    Een nieuw kabinet kan met frisse moed een goede, voor alle partijen acceptabele wet ontwerpen en implementeren (hoewel die wet er naar mijn mening al is: wet op verbod van criminele en subversieve organisaties). In deze nieuwe wet hoeven dan motorclubs niet te worden gediscrimineerd door deze specifiek te benoemen.

  2. Wat een raar idee…we hebben toch “georganiseerde misdaad”? Daar vallen deze criminele clubs toch ook onder? Waarom het woel opnieuw uit willen vinden?

Geef een reactie