Kamer uit forse kritiek op ministerie Justitie & Veiligheid

Uit een rondgang van de NOS blijkt dat Kamerleden zich nog steeds zorgen maken over het ministerie van Justitie en Veiligheid. De afgelopen vier jaar werden al vier bewindslieden naar huis gestuurd wegens allerlei affaires, maar er schijnt nog steeds veel niet in orde te zijn.

Onder het vorige kabinet moesten drie bewindslieden van Justitie en Veiligheid het veld ruimen en dit kabinet was het de beurt aan staatssecretaris Mark Halbers wegens vertekende cijfers over door asielzoekers gepleegde criminaliteit. Het zit in de cultuur, concludeerde onderzoekscommissies. Het huidige kabinet beloofde beterschap, maar daarvan is tot op heden weinig te merken, aldus enkele Kamerleden. Maarten Groothuizen van D66 noemt de bemoeienis van het ministerie met de rechtszaak tegen Geert Wilders als voorbeeld. Onwelgevallige informatie wordt volgens hem nog altijd onder de pet gehouden en op vragen wordt met ‘niet kloppende antwoorden’ gereageerd. Dat vindt ook Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegeriusvan de VVD. “Op veel vragen die je als Kamerlid stelt, komen geen heldere antwoorden. Dat maakt mijn werk ingewikkeld”, zegt zij tegenover de NOS.

Van binnen verrot
Kamerlid Gidi Markushower van de PVV noemt het ministerie van binnen verrot. Ministers zouden zaken onder het tapijt schuiven, oneerlijk zijn tegenover de Kamer en de bevolking en te veel bezig zijn met het vervolgen van een oppositieleider (Wilders). Madeleine van Toorenburg van het CDA heeft vooral kritiek op de achterstanden bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND). De dienst ‘piept en kraakt’ volgens haar en er wordt teveel geld uitgegeven aan mensen die toch nooit een status zullen krijgen. Zij vindt het door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aangekondigde onderzoek naar de IND onnodig, omdat al heel duidelijk is wat er allemaal mis is. Mensen die wél recht hebben op een verblijfsvergunning betalen hiervoor de prijs, klaagt het Kamerlid.
Niet alle Kamerleden hebben kritiek. Het wordt geprezen dat het ministerie meer geld uittrekt om te investeren in de politie, advocatuur en asielketen. Maar volgens Groothuizen van D66 zijn met de huidige investeringen de problemen nog niet opgelost. Yesilgöz van de VDD pleit voor een noodwet, die het mogelijk maakt om in de strijd tegen de zware criminaliteit veel verder te gaan met het delen van informatie.

Gedeeld

Geef een reactie