Kamer wil criminelen uit vakantieparken halen

Vakantieparken zijn volgens de politie vaak schuilplekken voor drugscriminelen, witwassers en mensenhandelaren. Ook gebeurt het dat psychiatrische patiënten naar dit soort locaties uitwijken om niet behandeld te hoeven worden. De Kamer ondersteunt nu een plan voor de aanpak van dit probleem.

Louche figuren wanen zich volgens CDA-Tweede Kamerlid en initiatiefnemer Madeleine van Toorenburg onzichtbaar en onaantastbaar in de vakantieparken. Deze zouden volgens een gisteren verschenen onderzoek onder rechercheurs een ‘parallelle economie’ in stand houden. De recherche zegt hard extra mensen nodig te hebben, onder andere om de ruim 1500 vakantieparken in de gaten te kunnen houden. Want vermoed wordt dat zich daar onder andere rondreizende overvalbendes, deels uit Oost-Europa, ophouden. Ook zouden op de vakantieparken nieuwe bendes worden gevormd, gestolen goed worden opgeslagen en helers langskomen om deze op te halen.

Zware criminelen
Op sommige locaties wordt al opgetreden. Met name in Noord-Brabant, Utrecht en op de Veluwe houdt de Belastingdienst mensen in de gaten die voor langere tijd op vakantieparken verblijven. Dit zijn lang niet altijd criminelen. Buiten de vakantieperiodes worden huisjes ook vaak aan seizoenarbeiders verhuurd. Toch zijn er volgens Van Toorenburg ook duidelijke tekenen die wijzen op de aanwezigheid van zware criminelen. Daarnaast zouden er kwetsbare mensen met een dringende zorgbehoefte op de parken verblijven, evenals migranten die aan uitzetting proberen te ontkomen. De Kamer wil dit landelijk aangepakt zien.

Gedeeld

Geef een antwoord