Beveiliging nieuws

Onze partners

Paraat

Uniview

Optex

20face

Nenova

VVNL

VEB

Nimo Drone Security

Connect Security

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

G4S

SMC Alarmcentrale

Gold-IP

Securitas

Nimo Dog Security

Trigion

NIBHV

ASIS

2N

Kiwa

Brivo

ADI

Bydemes

Genetec

Regio Control Veldt

SmartCell

Akuvox

Eizo

De Beveiligingsjurist

DZ Technologies

Sequrix

Crown Security Services

Secusoft

HD Security

Multiwacht

Traka ASSA ABLOY

VAIBS

CSL

Oribi ID Solutions

Unii

MPL

EAL

HID

NetworxConnect

SOBA

SmartSD

Bosch Security Systems

Ajax Systems

Explicate

Paxton

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

GFT

Koninklijke Oosterberg

Advancis

RoSecure

Avigilon Alta

VBN

Dahua

Service Centrale Nederland

Seris

Milestone

ARAS

i-Pro

CDVI

ASSA ABLOY

Lobeco

IDIS

VideoGuard

Seagate

Alphatronics

Add Secure

CardAccess

Hikvision

Alarm Meldnet

PG Security Systems

Centurion

BHVcertificaat.online

Top Security

OSEC

JMB Groep

Kans slachtoffer te worden van cybercrime wordt onderschat

20 september 2021
Redactie
08:57

Nederlanders maken zich relatief weinig zorgen slachtoffer te worden van internetcriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsplatform SecurityForce. Opvallend is vooral dat ouderen weinig angst hebben voor cybercrime. Juist daardoor lopen zij doorgaans het meeste risico.

In het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard onder een representatieve groep van 400 Nederlanders, werd de volgende vraag gesteld: Op een schaal van 1 tot 7: hoe groot acht u de kans slachtoffer te worden van cybercrime? Ruim tweederde van alle respondenten beantwoordde deze vraag met 3 (28%) of 4 (40%) op een schaal van 1 tot 7. Daarmee zijn ze niet bijzonder uitgesproken over de veronderstelde kans slachtoffer te worden van internetcriminaliteit. Ongeveer een op de twintig Nederlanders acht de kans vrijwel nihil, terwijl een op de honderd juist zegt haast zeker te weten ooit online in de val te trappen.

Ouderen kennen weinig angst
Bekend is dat met name zestigplussers vaak een gewillig slachtoffer zijn van cybercriminelen. Met een score van 3.39 zitten zij in het onderzoek echter zelfs nog iets onder het gemiddelde. Desgevraagd geeft een woordvoerder van SecurityForce aan niet verbaasd te zijn. “Ons klantenbestand bevat bijvoorbeeld ook relatief weinig ouderen. Het is waarschijnlijk echt een stukje onderschatting. En juist doordat ze zich veelal onvoldoende bewust zijn van de gevaren, vallen ze uiteindelijk vaak ten prooi aan het online boevengilde.” De vijftigers daarentegen maken zich met een score van 3.71 juist het meest zorgen van alle leeftijdsgroepen. Zij vormen ook een groeiende groep die gebruikmaakt van de gevarenmelder van SecurityForce.

Groeiend probleem
Online criminaliteit neemt de afgelopen jaren steeds meer toe. De laatste CBS-cijfers gaan over 2019, toen ruim één op de acht Nederlanders aangaf weleens slachtoffer te zijn geweest. Met name hacken en verkoopfraude voerden de boventoon. De meldingsbereidheid onder Nederlanders neemt daarbij juist af.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner