Kansen voor bedrijven bij defensie-opdrachten

Hoe kan Nederland de wereldwijde ontwikkelingen op defensie- en veiligheidsgebied bijbenen en welke rol kan de Nederlandse industrie hierin spelen? Dat is het thema van het NIDV Symposium op donderdag 17 november in AHOY.

Vertegenwoordigers uit de industrie, overheid en kennisinstellingen gaan onder leiding van oud MIVD-baas Pieter Cobelens discussiëren over hoe de Nederlandse industrie en het Midden- en Klein Bedrijf in het bijzonder kan en moet inhaken op internationale programma’s op het gebied van defensie en veiligheid. De commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk, de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Veiligheid en Justitie Siebe Riedstra, de voorzitter VNO-NCW Hans de Boer en de directeur van de Defensie Materieel Organisatie, Vice Admiraal Arie Jan de Waard geven hun kijk op de recente ontwikkelingen binnen deze sector. Dit gebeurt in het kader van het 28e jaarlijkse Symposium & Tentoonstelling van de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) in de Rotterdamse AHOY beurshallen.

Positief
Internationale samenwerking tussen bedrijven en overheden ontwikkelt zich vaak positief voor beide kanten. Voorbeeld is de deelname van Nederland aan het F-35 project (JSF) in de ontwikkeling, productie en onderhoud, dat vele miljarden omzet bij de Nederlandse industrie genereert. Maar ook aankomende, grote defensieprojecten zoals vervangingsprojecten voor de Koninklijke Marine, hebben een internationaal karakter. Binnen het grondgebonden domein wordt tussen de openbare veiligheidsdiensten en de industrie ook internationaal uitstekend samengewerkt. En onze interne veiligheid houdt per definitie niet op bij onze grenzen.
Ruim 120 bedrijven uit een tiental landen binnen en buiten Europa geven donderdag acte de présence. Daarnaast is er alle gelegenheid voor bedrijven om onderling zaken te doen. Op de tentoonstelling zijn ook de krijgsmacht, de politie en het Instituut Fysieke Veiligheid en de brandweer als standhouder aanwezig. Dit jaar is er veel aandacht voor wielvoertuigen en beschermende middelen, maar ook ICT, communicatie, simulatoren en duurzaamheid komen aan bod. Binnen één dag kunnen alle belangrijke spelers vanuit de overheid, de industrie en de kennisinstellingen elkaar spreken.
Deze dag is een besloten bijeenkomst voor professionals uit bedrijfsleven en overheid.

Deel dit artikel via: