Kassa waarschuwt voor misleiding bij aanvraag VOG

Wie een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wil aanvragen, kan dat het beste bij de dienst Justis doen. Via Google komt men echter al snel uit bij websites als mijnverklaring.nl. Die helpen bij de aanvraag, maar zijn niet duidelijk over de kosten. Die vallen behoorlijk hoog uit en dat is niet het enige bezwaar.

Voor onder andere werk in de beveiliging is een VOG vereist. Wie deze digitaal aanvraagt bij de screeningsautoriteit Justis is 33,85 euro kwijt. De gemeente vraag er 41,35 euro voor. Commerciële tussenpartijen voegen nauwelijks iets toe, maar doen het lijken alsof zij de cliënt veel werk uit handen nemen. Het enige wat zij echter doen is de aanvraag doorsturen naar Justis. De cliënt is eerst 41,35 euro aan commissie kwijt en moet achteraf ook de rekening van Justis betalen. Het zal niet toevallig zijn dat het tarief gelijk is aan dat van de gemeente. Zo lijkt het alsof alles is betaald en het niet uitmaakt of men de VOG bij de dienst of bij de gemeente aanvraagt.

Verkoop van gegevens
Volgens advocaat Els Doorhein van De Vos & Partners is er meer mis met mijnverklaring.nl. Zo staat in het privacyreglement – dat vrijwel niemand leest – dat de door cliënten verstrekte gegevens ook aan andere entiteiten kunnen worden verkocht en dat ze kunnen worden ingezet voor direct marketing. Bedenkelijk is ook dat cliënten 20 euro kunnen ‘terugverdienen’ door een positieve recensie te plaatsen op Trustpilot. Volgens de Autoriteit Consument & Markt is dit niet toegestaan. Het is ook in strijd met de voorwaarden van Trustpilot. Aan mijnverklaring.nl is daarom een ‘alert’ toegevoegd. Statempire, het bedrijf achter mijnverklaring.nl, is door Kassa om een reactie gevraagd. Directeur Fehrat zei zich niet in de kritiek te herkennen, maar wel te begrijpen dat mensen zich misleid voelen. Hij beloofde meer duidelijkheid op zijn website over de kosten. Justis verklaart steeds meer klachten te krijgen van burgers over commerciële partijen zoals mijnverklaring.nl.

Gedeeld

Geef een reactie