Kassa: ‘warmtebeeldcamera’s niet geschikt voor koortsmeting’

Consumentenprogramma Kassa toonde zaterdagavond een reportage over koortsthermometers, waarbij ook gekeken werd naar infraroodmeters bij de ingangen van onder andere winkels. Die bleken vaak een te lage temperatuur aan te geven, waardoor iemand met verhoogde temperatuur ongemerkt kon passeren.

De reportage ging vooral over oorthermometers en thermometers die het voorhoofd scannen. Die bleken meestal zo’n 1,5 graad te weinig aan te geven. Ongeveer hetzelfde resultaat leverde een test op met verschillende apparaten die op enige afstand de lichaamstemperatuur van passanten meten. Een ingeschakelde deskundige, hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen, zei dat dit wel was te verwachten. Volgens hem is alleen rectale koortsmeting betrouwbaar. Maar dat is bij de ingang van winkels en andere bedrijven uiteraard geen optie. Het gevolg is volgens de hoogleraar dat zo wel een vorm van schijnveiligheid kan worden gecreëerd.

Drie systemen
Kassa voerde de proef uit met een studente van de afdeling thermofysiologie van de VU, die een rectale temperatuursensor droeg. Zij droeg warme kleding en voerde haar lichaamstemperatuur op tot 38,4 graden door hard naar de testlocaties te fietsen. Daar werden drie verschillende principes uitgeprobeerd. Het eerste was een systeem van Sensor dat werkt met een FLIR-warmtebeeldcamera die de temperatuur van de traanbuis meet. De OTC-513-scanner van Fire Horse scant de pols en de Thermal Guard scant het voorhoofd. Alle drie de systemen gaven een 1,5 tot 2 graden te lage temperatuur aan. Toch hebben ze heel wat mensen met koorts tegengehouden, vertelde Roland Schoonen van Fire Horse Amsterdam. Fabrikant FLIR voerde aan dat de camera’s wel duidelijk verschillen in temperaturen laten zien. Door ze beter af te stellen, zou het wel degelijk mogelijk zijn om ze op echte koortsgevallen te laten reageren. Alle leveranciers benadrukten dat de systemen niet bedoeld zijn als medisch instrument, maar wel voor een eerste filtering kunnen zorgen.

Deel dit artikel via: