Kennis- en innovatieplatform op gebied van digitale veiligheid

Er wordt in Nederland veel kennis ontwikkeld om security innovaties te ontwikkelen en mensen en bedrijven weerbaarder te maken tegen de snel toenemende digitale onveiligheid. Alleen is die kennis nogal versnipperd. Het nieuwe platform SecurityInsight.nl van veiligheidscluster HSD maakt heel veel van die kennis nu centraal toegankelijk.

Het veiligheidscluster HSD bestaat uit zo’n 270 bedrijven en instellingen (w.o. de uitgever van BeveiligingNieuws.nl) die zich bezighouden met innovatie op veiligheidsgebied. Binnen HSD (The Hague Security Delta) komt die kennis op verschillende manieren bijeen, maar vooral de coronapandemie heeft geleerd dat het belangrijk is dat kennis ook digitaal toegankelijk is. Dat zal altijd zo blijven, ook na corona.

Openbaar toegankelijk
Het nieuwe platform ‘Security Insight’ bevat een schat aan informatie van de HSD-partners en is openbaar toegankelijk voor iedereen die een oplossing zoekt voor een bepaalde uitdaging op veiligheidsgebied. Het platform is te beschouwen als een soort ‘Netflix’ op het gebied van digitale veiligheid, met honderden webinars, podcasts, rapporten en blogs. Daarnaast is er een zogenoemde innovation floor en worden er live events georganiseerd. Wie opzoek is naar een oplossing voor een specifiek probleem, kan via het platform eenvoudig in contact komen met experts op dat gebied. Verder is veel achtergrondinformatie te vinden over datalekken, DDoS-aanvallen, social engineering en andere dreigingen, evenals informatie over oplossingen daartegen.

Initiatief
Het initiatief van SecurityInsight.nl is afkomstig van de Raad van Advies van HSD, waarvan professor Erwin Muller de voorzitter is. “Eén van de uitdagingen van universiteiten is hoe we het bedrijfsleven kunnen laten profiteren van onze wetenschappelijke kennis”, vertelt de hoogleraar Veiligheid en Recht van de Universiteit Leiden. “Binnen HSD hebben we feitelijk diezelfde uitdaging. Security Insight voorziet dus in een duidelijke behoefte, wat ook wel blijkt uit de enorme medewerking die wij van onze partners hebben gekregen.” Joris den Bruinen, directeur HSD: “Naast het verbinden van partijen willen we ook een inspirerende kennisomgeving bieden. Zo blijft het platform aantrekkelijk voor organisaties en experts, maar zeker ook voor studenten.”

Gevoelige informatie
Is een openbaar platform wel het juiste medium voor gevoelige informatie zoals over cybersecurity? Zijn experts niet huiverig om kennis te delen als criminelen mogelijk meekijken? Muller: “Er is al heel veel informatie openbaar beschikbaar en je kunt heel veel kennis delen, zonder dat het over heel gevoelige gegevens gaat. En als dat het geval is, kan je via knopjes op het scherm eenvoudig in contact komen met een expert om zaken vertrouwelijk te bespreken. Maar brede discussies over veiligheid kan je heel goed in het openbaar voeren. Ons platform is geen forum, waar je allerlei vragen aan willekeurige anderen kan voorleggen.” De Bruinen: “Het is bedoeld voor wie op zoek is naar inhoudelijke antwoorden en niet misleid wil worden door allerlei marketing.”

Kwaliteit
Om te voorkomen dat het platform een soort uithangbord van reclame wordt, controleert de afdeling Communicatie van HSD alle aangeboden content. Na een eerste check wordt de content ter beoordeling voorgelegd aan collega’s met inhoudelijke kennis. De Bruinen: “De partij die iets aanbiedt, verbindt daar natuurlijk ook zijn naam en imago aan. Dat geeft al een behoorlijke garantie dat het goed zit met de kwaliteit. Mocht er toch discussie ontstaan, dan staat het ieder vrij om feedback te geven, die wij zorgvuldig zullen afwegen. Dergelijke feedback verrijkt de informatie alleen maar.”

Gratis te gebruiken
Hoewel het platform een substantiële investering in tijd en geld heeft vereist, is het gratis te gebruiken door zowel partners als andere geïnteresseerden. Het benodigde geld kon vrijgemaakt worden uit de begroting van HSD, omdat enkele activiteiten vanwege corona waren komen te vervallen.
Mogelijk wordt het (hoofdzakelijk Engelstalige) platform ook naar andere landen geëxporteerd. Muller: “Maar laten we eerst maar eens zien hoe het in Nederland gaat draaien. Als we dan over een jaar of wat veel ervaring hebben opgebouwd, kunnen we altijd nog de stap over de grens zetten. Den Haag heeft dan weer iets om zich als international city of peace, justice  & security op de kaart te zetten!”

Deel dit artikel via: