Keuzewijzer Veilig Uitgaan uitgebreid met nieuwe maatregelen

De Keuzewijzer Veilig Uitgaan van het CCV is uitgebreid met twee nieuwe maatregelen: Confrontatie met camerabeelden en de Halt-straf. Beide zijn specifiek bedoeld voor jeugdige overlastplegers in het uitgaansleven.

In ‘De Confrontatie’ worden minderjarige jongeren en hun ouders, geconfronteerd met camerabeelden van zichzelf terwijl ze dronken zijn. De politie maakt deze beelden op het moment dat een jongere wordt aangehouden. Het doel is om jongeren en hun ouders bewust te maken van de veiligheidsrisico’s van dronkenschap en om herhaling te voorkomen. Deze maatregel werd ontwikkeld door de politie in Amersfoort.

Halt
Jongeren kunnen na het plegen van bepaalde delicten, zoals overlast, alcoholmisbruik en diefstal, via politie en boa’s de Halt-straf aangeboden krijgen. Juist in het uitgaansleven komen deze overtredingen regelmatig voor. De Halt-straf is een pedagogische interventie om een jongere te laten leren en een tweede kans te bieden, door inzicht te geven in gedrag en handelingsalternatieven aan te bieden. De Halt-straf is recent doorontwikkeld, waarbij onder andere de rol van de ouders is vergroot.

Keur aan maatregelen
Voor gemeente, politie en horeca is er een keur aan maatregelen om de veiligheid in het uitgaansleven te verbeteren. Maar welke aanpak het beste past, is lang niet altijd duidelijk. De keuzewijzer van het CCV helpt bij het kiezen van een aanpak die het beste aansluit bij de lokale uitgaansproblematiek.
In de voor gemeenten ontwikkelde Keuzewijzer staan effectieve, veelbelovende en de meest toegepaste aanpakken voor een veilig uitgaansleven.

Gedeeld

Geef een reactie