Kiwa en CCV gaan strijd aan tegen keyless entry autodiefstal

Kiwa SCM reikte vrijdag de eerste drie goedkeuringen uit aan leveranciers van systemen die diefstal van voertuigen voorzien van keyless entry en/of keyless start moet bemoeilijken. De eisen waaraan deze goedkeuring moet voldoen zijn opgesteld door het CCV en worden getoetst door Kiwa.

Met deze nieuwe goedkeuringen zetten Kiwa SCM en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een belangrijke stap in de strijd tegen autodiefstal door middel van ‘Relay Attack’. Bij diefstal door Relay Attack wordt het signaal dat een keyless-auto naar de smart key stuurt door een dief onderschept en versterkt doorgestuurd. Hierdoor kan het portier worden geopend en de motor worden gestart.

Potentieel doelwit
“In Nederland zijn momenteel zo’n 892.000 personenauto’s voorzien van een keyless-systeem”, zegt Henk van Vliet, certificatiemanager bij Kiwa SCM. “Een voorzichtige schatting is dat daarvan 20 procent is voorzien van een veilig keyless-systeem. Dan houd je een groep van zo’n 700.000 voertuigen over die een potentieel doelwit is voor Relay Attack-diefstal. Naast de al goedgekeurde startonderbreker en alarmsystemen met eigen autorisatie kunnen nu dus ook nieuwe oplossingen gekeurd worden.”

80 miljoen euro schade
Het CCV becijferde dat in 2019 niet minder dan 80 miljoen euro aan schade is geleden door autodiefstal. Dat ging niet altijd om diefstal van (of onderdelen van) voertuigen met een keyless-systeem, maar dat de impact groot is, valt niet te ontkennen.
Vooral Volkswagens van het type Polo en Golf zijn kwetsbaar voor diefstal; tezamen waren deze auto’s goed voor een schadebedrag van 9 miljoen euro. De Toyota RAV4 spant echter de kroon. Met een schadebedrag van 4,6 miljoen euro door diefstal stond dit type auto vorig jaar op de eerste plaats. Dat juist deze auto het populairst is bij autodieven is volgens Van Vliet niet verrassend. “Alle auto’s van dit type zijn voorzien van een keyless-systeem.”

Om de goedkeuring te verkrijgen moeten producenten aantonen dat ze hun keyless-systeem zodanig hebben aangepast dat Relay Attack niet meer mogelijk is. Drie partijen kregen vrijdag 17 juli als eerste de goedkeuring uitgereikt door Henk van Vliet. Het gaat om Clifford Electronics Benelux, Fleetacces en Carlectra. Hun aftermarket-systemen voldoen als eerste aan de eisen die worden gesteld door het CCV. Kiwa is in Nederland de enige instantie die voertuigbeveiliging certificeert.

Deel dit artikel via: