Kiwa werkte mee aan richtlijn over koolmonoxide

Kiwa experts Hella Rijpkema en Henk Salomons werkten mee aan de herziene GGD-richtlijn over koolmonoxide in woningen. De richtlijn helpt GGD-medewerkers bij het geven van adviezen aan gemeenten en het beantwoorden van vragen van mensen in hun regio over koolmonoxide en gezondheid.

Kiwa Technology kan in opdracht van bijvoorbeeld een gemeente, brandweer of technische recherche onderzoek doen naar de oorzaak van gasongevallen. Soms gebeurt dit niet of te laat, omdat het onduidelijk is wie de opdrachtgever moet zijn/de rekening moet betalen. In de richtlijn pleit Kiwa daarom voor een landelijk fonds, waaruit onderzoek naar incidenten zou kunnen worden gefinancierd.

Bronnen
Ieder jaar overlijden in Nederland naar schatting tien tot vijftien mensen door koolmonoxidevergiftiging. Naast bekende bronnen van koolmonoxide, zoals geisers en cv-ketels, brengen ook nieuwe bronnen risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld de opslag van houtpellets in woningen. De herziene GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst-richtlijn over koolmonoxide in woningen zet de beschikbare informatie op een rij.
Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas. Het gevaarlijke aan koolmonoxide is dat je het niet ruikt of proeft. Je kunt het dus niet herkennen. Maar het kan zich in elk huis verspreiden. En als je het inademt, kun je bewusteloos raken en overlijden.

Campagne
De belangrijkste bronnen van koolmonoxide zijn nog steeds verbrandingstoestellen in huis, zoals geisers of cv-ketels. Niet alleen in woningen met open, afvoerloze verbrandingstoestellen, of bij toestellen die niet voldoende zijn onderhouden is er een gevaar op koolmonoxidevergiftiging. Inmiddels is bekend dat er ook risico’s zijn in woningen met nieuwe, goed onderhouden, gesloten toestellen. Voor de voorlichting over de risico’s van koolmonoxide sluiten GGD’en aan bij de campagne van Brandweer Nederland. De boodschap is: ventileer, controleer en alarmeer.

Houtpellets
Een van de ontwikkelingen is dat steeds meer mensen in hun woning voor een houtpelletkachel als verwarming kiezen. Houtpellets zijn brokjes van geperst hout. Ze worden gebruikt als brandstof. Als mensen de pellets los opslaan in een afgesloten ruimte, kan in die ruimte koolmonoxide ontstaan. Dat komt door een chemische reactie van het hout met zuurstof in de lucht. Hierdoor kunnen gevaarlijke concentraties koolmonoxide ontstaan.

Deel dit artikel via: