KNVB komt met spelregels tegen criminele sponsoring amateurs

Bij één op de acht amateursportverenigingen zijn er signalen van betrokkenheid met de onderwereld, bleek afgelopen week uit onderzoek. De KNVB begint hiertegen een offensief met nieuwe ‘spelregels’ en het geven van meer voorlichting over bestaande regels, zo zegt de bond tegenover het AD.

Door de coronacrisis is het voor amateursportverenigingen nog moeilijker geworden om ‘nee’ te zeggen tegen een nieuwe sponsor. Het risico bestaat dat de clubs daarmee in de klauwen van de onderwereld terecht komen en daartegen wil de KNVB hen beschermen. Want het aannemen van geld kan er uiteindelijk zelfs toe leiden dat jeugdspelers verplicht worden om als drugskoerier op te treden.

Lastig handhaven
Bestuurssecretaris Mark Boetekees van de KNVB kondigt nieuwe regels aan, maar erkent gelijktijdig dat het lastig is deze te handhaven. Er zijn maar achttien mensen die contact moeten houden met alle 3000 aangesloten clubs. De bond kiest daarom voor het principe ‘high trust, high penalty’. Er wordt weinig gecontroleerd, maar als er iets ontdekt wordt, zijn de sancties heel zwaar. Een van de nieuwe regels is een verbod op betalingen door derden. Ook wordt het verboden dat iemand meer betaald krijgt dan een fiscaal toegelaten onkosten- of vrijwilligersvergoeding. Om dit beter te kunnen controleren, wil de KNVB intensiever samenwerken met onder meer de Belastingdienst. Tot slot wil de bond dat clubs niet langer contante betalingen accepteren.

Weinig bekend
Een van de bestaande regels is dat sponsors binnen het bestuur van de clubs in de minderheid moeten zijn. Ook probeert de KNVB via gemeenten te achterhalen waarom sponsors een club financieel ondersteunen. Verder is er een programma ontwikkeld dat clubs moet helpen bij het herkennen van ‘foute’ personen. Dergelijke maatregelen zijn echter weinig bekend. Daarom zet de bond nu ook in op betere voorlichting. Als clubs de risico’s kennen, zullen ze vanzelf ook voorzichtiger worden, is de verwachting. De KNVB kan ook niet alle problemen bestrijden. Voor veel zaken zal een beroep op de politie of de FIOD gedaan moeten worden. Daarvoor is dan eerst wel een betere informatie-uitwisseling vereist. Maar dat stuit dan weer op privacybezwaren. De bond wil daarom ook in gesprek met de politiek om te kijken hoe criminelen beter geweerd kunnen worden uit de sport.

Gedeeld

Geef een reactie