Koninklijke onderscheiding voor Rob Ackx en Bert Duijndam

Vooral voor hun verdiensten voor de professionele beveiligingssector zijn Rob Ackx en Bert Duijndam benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De grondleggers van ‘De Haagse Methodiek’ en Stichting SERN kregen het lintje uitgereikt uit handen van burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van SERN.

Begin jaren negentig constateerden beide specialisten in nucleaire veiligheid op het ministerie van Economische Zaken dat er behoefte was aan security-experts, maar dat daarvoor in Nederland geen goede opleidingsmogelijkheden waren. Zij gingen in gesprek met de Haagse Hogeschool en die vond het wel iets om toe te voegen aan de hbo-opleiding Facility Management. Het bleek een schot in de roos en al snel werd de nieuwe opleiding ook separaat, als post-hbo-programma aangeboden. Ackx en Duijndam ontwikkelden de cursusinhoud op basis van hun kennis in de nucleaire sector en stonden zelf voor de klas. De opleiding startte een aantal keer per jaar en was elke keer volledig volgeboekt. In 1996 ontstond het idee om een register te starten, waarin gediplomeerden met de nodige werkervaring zich konden laten opnemen als Register Security Expert (RSE). Deze mogelijkheid vormde nog eens een extra stimulans om aan de post-hbo-opleiding DHM Security Management deel te nemen.

Aanvullende opleidingen
Tot 2019 bleven Ackx en Duijndam de opleiding verzorgen. In de loop der jaren kwamen er aanvullende opleidingen bij, zoals Security Techniek en Security & Recht. De afgelopen jaren gingen zij op zoek naar een overnamekandidaat, omdat beiden de pensioengerechtigde leeftijd hadden bereikt. SOBA nam de opleidingen over en stelde nieuwe docenten aan. Ackx en Duijndam bleven actief binnen de stichting SERN, die inmiddels ook de registers Manager of Security (Msec), Register Middenmanager Beveiliging (RMB) en Security Valideur beheerde. Tot 20 september 2021 bleef Ackx voorzitter van SERN. Op de dag van het 25-jarig jubileum droeg hij het stokje over aan Frank van der Linden, één van de docenten van de huidige opleiding DHM Security Management. Tijdens die gelegenheid werden beide heren ook geridderd voor hun rijke en veelzijdige verdiensten voor de beveiligingssector in het algemeen en de nucleaire sector in het bijzonder. De afgelopen 30 jaar hebben duizenden personen dankzij de twee kennis kunnen maken met De Haagse Methodiek, waarmee in vrijwel alle gevallen beveiligingsincidenten beheersbaar zijn te houden. Ook als bedenkers van de methodiek definitief met pensioen zijn, zal Nederland daar nog lang van kunnen profiteren.

Gedeeld

Geef een antwoord