Kopers van DDoS-aanval krijgen waarschuwing van cyberpolitie

Maandag 11 oktober verstuurde de politie een brief naar 29 mensen die in verband worden gebracht met de aankoop van een DDoS-aanval. De brief geldt als laatste waarschuwing. Eerder werden in dit onderzoek al twee doorzoekingen gedaan. Het onderzoek gaat nog verder.

De briefontvangers – uit heel het land – worden in verband gebracht met een aankoop op de website www.minesearch.rip, waar illegale DDoS-aanvallen verkocht werden. Daarmee kunnen websites onbereikbaar worden gemaakt door er extreem veel informatie naar toe te sturen. Doel van de brief is om de ontvangers te informeren over de strafbaarheid en gevolgen en om hen tevens alternatieven te bieden.

Laatste waarschuwing
‘We hebben je geregistreerd in ons systeem en je krijgt nu een laatste waarschuwing. Als zich in de toekomst nieuwe soortgelijke feiten voordoen, gaan we over tot vervolging. Houd in dat geval rekening met een veroordeling, strafblad en het kwijtraken van je computer en/of laptop’, schrijft de politie in de brief. De geadresseerden krijgen ook tips over hoe zij hun ICT-kennis op een legale en nuttige manier kunnen gebruiken.

Onderzoek
De 29 namen kwamen naar boven in een onderzoek naar de internationale booterwebsite www.minesearch.rip. Aanleiding voor het onderzoek van de politie was een aangifte van een gameserver die slachtoffer was van een DDoS-aanval via deze site. Daarnaast kwamen er nog tientallen meldingen binnen van andere bedrijven en instanties. De politie heeft op 30 juli 2020 de woningen doorzocht van twee verdachten die vermoedelijk bij de website betrokken zijn. Het gaat om twee mannen van 19 jaar uit Spijkenisse en Winschoten. Bij de doorzoekingen aangetroffen apparatuur, zoals computers en telefoons, zijn in beslag genomen. Het politieonderzoek gaat nog door.

Gedeeld

Geef een antwoord