Beveiliging nieuws

Onze partners

GFT

Eizo

Secusoft

Centurion

Oribi ID Solutions

2N

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Boon Edam

Advancis

Nimo Drone Security

Sequrix

NIBHV

Optex

SmartSD

DZ Technologies

Avigilon Alta

Bosch Security Systems

VEB

HD Security

Koninklijke Oosterberg

PG Security Systems

Hikvision

i-Pro

ARAS

20face

Lobeco

Traka ASSA ABLOY

EAL

HID

Seagate

Service Centrale Nederland

Uniview

Securitas

Kiwa

Nimo Dog Security

G4S

Seris

ASIS

VBN

Brivo

OSEC

Paraat

SOBA

NetworxConnect

ASSA ABLOY

MPL

Explicate

SMC Alarmcentrale

SmartCell

VVNL

Masset Solutions

Regio Control Veldt

Akuvox

VAIBS

CardAccess

BHVcertificaat.online

RoSecure

ADI

Genetec

Milestone

CDVI

CSL

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

Connect Security

Add Secure

VideoGuard

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

Unii

Multiwacht

IDIS

Bydemes

Alphatronics

Ajax Systems

Trigion

Crown Security Services

Top Security

Paxton

Gold-IP

Nenova

Dahua

Korpschef Bouman schenkt zijn uniformen aan Nationaal Veiligheidsinstituut

1 februari 2016
Redactie
14:45

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie heeft zijn uniformen geschonken aan het Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI).  De uniformen worden onderdeel van de Nationale Collectie Politie, die beheerd wordt door het NVI. Bouman was de eerste korpschef van de Nationale Politie in Nederland. Eén van zijn uniformen zal binnenkort te bewonderen zijn in Veiligheidsmuseum P!T.

Korpschef Gerard Bouman kreeg in 2013 opdracht om van de zesentwintig politiekorpsen één nationaal korps te smeden. Daarmee is de Nationale Politie in werking getreden. De korpschef had de rang van eerste hoofdcommissaris, de hoogste rang bij de Nederlandse Politie. Bouman was de eerste persoon die de rang van eerste hoofdcommissaris bekleedde. Met de komst van de Nationale Politie en een korpschef voor de hele organisatie moest deze verandering ook fysiek zichtbaar worden in het uniform.

Het uniform van de korpschef bevat verschillende rangversierselen. De rijkskroon symboliseert dat de politie een organisatie is van de rijksoverheid en dat politieofficieren door de kroon benoemd worden. De eikenbladeren en eikels staan voor hoge officieren en de horizontale lauwertak staat symbool voor de hoogste officiersrangen zoals de hoofdcommissaris. In het rangonderscheidingsteken van de eerste hoofdcommissaris zijn vier sterren toegevoegd. De afzonderlijke componenten van de rangversierselen in het uniform zijn ontleend aan de militaire heraldiek.

Korpschef Gerard Bouman maakte op 1 oktober 2015 bekend dat hij per 1 februari 2016 zou opstappen als korpschef. Zijn uniformen worden onderdeel van de Nationale Collectie Politie en zijn in ontvangst genomen door Ad van Baal, bestuursvoorzitter NVI en Harry van Boven, directeur NVI. Het NVI beheert de Nationale Collectie Politie en is eind 2011 ontstaan uit de fusie van het voormalig Nederlands Politiemuseum en het Nationaal Brandweermuseum. In 2014 heeft het NVI het Veiligheidsmuseum PIT in Almere geopend. Daar zal één uniform binnenkort te bewonderen zijn.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner