Beveiliging nieuws

Onze partners

Bosch Security Systems

Kiwa

SOBA

ASSA ABLOY

Boon Edam

Paxton

Secusoft

Dahua

Masset Solutions

Connect Security

ARAS

Regio Control Veldt

Unii

Multiwacht

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

Milestone

VBN

Uniview

Paraat

i-Pro

Brivo

CardAccess

ASIS

DZ Technologies

Gold-IP

Eagle Eye Networks

Seris

MPL

NetworxConnect

Akuvox

RoSecure

VVNL

Avigilon Alta

SmartSD

Traka ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

GFT

Add Secure

Genetec

JMB Groep

Nimo Drone Security

Oribi ID Solutions

VideoGuard

Trigion

2N

Koninklijke Oosterberg

Nimo Dog Security

CDVI

Alphatronics

PG Security Systems

CSL

Advancis

Explicate

G4S

Lobeco

EAL

Hanwha Vision Europe

Bydemes

HD Security

VEB

IDIS

SMC Alarmcentrale

ADI

20face

Centurion

Ajax Systems

Crown Security Services

NIBHV

Sequrix

Optex

Seagate

Eizo

Alarm Meldnet

Service Centrale Nederland

Top Security

Securitas

HID

OSEC

VAIBS

SmartCell

Nenova

Hikvision

KPN stopt 31 maart 2022 met 3G-netwerk

5 juli 2021
Redactie
12:15

Het nog voor back-up-doeleinden gebruikte 3G-netwerk van KPN houdt na 31 maart 2022 op met functioneren, zo maakt het telecombedrijf bekend. Er maken te weinig mensen nog gebruik van de verouderde technologie, terwijl het wel veel geld en bandbreedte kost om deze in stand te houden.

KPN investeert volop in de volledige vernieuwing van zijn mobiele netwerk. In het hele mobiele netwerk komt veel meer capaciteit en dekking beschikbaar voor klanten van KPN en ook het snelle en stabiele 5G-netwerk komt in heel Nederland beschikbaar. Waar nieuwe mobiele technologie geïntroduceerd wordt, wordt ook afscheid genomen van oudere generaties. Te beginnen met 3G op 31 maart 2022.

Einde van 3G
Waar 5G er in 2020 bijkwam, betekent dit begin volgend jaar ook het einde van 3G waar steeds minder klanten gebruik van maken. Op 31 maart 2022 stopt KPN daarom definitief met de derde generatie mobiel netwerk. 3G werd in 2003 in Nederland in gebruik genomen en deed bijna twintig jaar dienst. Het zorgde voor de doorbraak van de smartphone, mobiel internetten werd een succes en dankzij de introductie van 4G kon iedereen van mobiel breedband gaan genieten. 4G en later 5G hebben de derde generatie mobiele technologie overbodig gemaakt. Er wordt nog nauwelijks gebruik van gemaakt en aangezien de databehoefte van klanten alleen maar toeneemt, gaat KPN de frequenties en capaciteit van 3G inzetten voor 4G en 5G.

Van 3G naar 4G of 5G
KPN vernieuwt zijn hele mobiele netwerk, hierdoor wordt 4G beter en komt 5G beschikbaar, waarop 3G-gebruikers kunnen overstappen. Een zeer beperkt aantal klanten maakt op dit moment nog alleen gebruik van 3G, bijvoorbeeld wanneer ze nog geen 4G- of 5G-geschikt toestel hebben. KPN geeft deze klanten nog wat extra tijd om zorgeloos de overstap naar de nieuwste technologie te kunnen maken, aanvankelijk stond het uitzetten van 3G gepland op 1 januari 2022. Wanneer klanten niet overstappen, zullen ze vanaf april 2022 automatisch terugvallen op 2G dat nog prima dienst doet voor spraakverkeer.

2G blijft bestaan, tot tenminste april 2025
In tegenstelling tot 3G wordt 2G nog relatief veel gebruikt voor bijvoorbeeld spraakverbindingen en zakelijke toepassingen, denk aan slimme meters. Het 2G-netwerk van KPN blijft de komende jaren beschikbaar en in dienst tot tenminste april 2025. KPN gaat de spraakkwaliteit verbeteren met de introductie van HD-voice op 2G en daarmee wordt dit gelijkwaardig aan de spraakkwaliteit van 3G. De beste netwerkervaring wordt verkregen door gebruik te maken van VoLTE via 4G of 5G.

‘In-band’ DTMF stopt
Tegelijkertijd gaat KPN vanaf 1 oktober 2021 stoppen met de ondersteuning van de verouderde DTMF techniek. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen ‘in-band’ en ‘out-of-band’ DTMF, waarbij bij KPN alleen de ondersteuning voor ‘in-band‘ verdwijnt. De werking van in-band DTMF voor 2G en 3G zal vanaf dat moment wijzigen en dit kan mogelijk impact hebben voor gebruikers. Zo wordt deze verouderde technologie, die ook bekend staan als ‘toonkiezen’, in een klein aantal gevallen nog gebruikt voor poorten of slagbomen en de aansturing van bijvoorbeeld ventilatiesystemen of verlichting. Alternatieven zijn ruimschoots beschikbaar, onder meer ook via het ruime aanbod aan IoT-netwerken van KPN zoals bijvoorbeeld LTE-M.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner