Kritiek op beveiliging kernreactor TU Delft

Volgens het Delftse gemeenteraadslid Jan Peter de Wit, kunnen terroristen bij de kernreactor van de Technische Universiteit zo naar binnen wandelen. Dat verklaart hij in het Algemeen Dagblad. Hij vindt het onaanvaardbaar dat de locatie alleen met particuliere beveiligers wordt beveiligd.

Ook Amerikaanse experts zouden kritiek hebben op de beveiliging van de kernreactor. Overdag zou het hek rond het terrein gewoon open staan. Er zijn dan alleen nog ongewapende particuliere beveiligers om een eventuele aanval door terroristen af te weren.
In België worden nucleaire installaties tegenwoordig door het leger bewaakt. Die maatregel is ingevoerd nadat gebleken was dat terreurcellen een bijzondere belangstelling hadden voor medewerkers daarvan.

Wet- en regelgeving
In april was er vanuit de Tweede Kamer ook al kritiek op de beveiliging van nucleaire installaties in Nederland, maar minister Van der Steur van Veiligheid & Justitie verklaarde toen dat alle maatregelen in lijn waren met de wet- en regelgeving en daarmee was de kous af. De TU Delft zegt dat de reactor streng beveiligd wordt met zichtbare en onzichtbare maatregelen, maar wil daar verder geen informatie over kwijt. Amerikaanse experts keuren het in het in maart verschenen rapport Preventing Nuclear Terrorism van Harvard University af dat bij Nederlandse en Zweedse nucleaire installaties geen bewapende bewakers actief zijn. Volgens hen is een team met automatische wapens nog wel het minste wat nodig is.

Gedeeld

Geef een reactie