Beveiliging nieuws

Onze partners

VEB

Service Centrale Nederland

ASIS

Add Secure

G4S

VBN

Genetec

MPL

Kiwa

Milestone

Masset Solutions

Multiwacht

CDVI

20face

Brivo

Alphatronics

DZ Technologies

Hikvision

De Beveiligingsjurist

NIBHV

SmartSD

Lobeco

2N

Eagle Eye Networks

Seagate

HID

VVNL

Akuvox

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

Securitas

Trigion

IDIS

GFT

Centurion

HD Security

Oribi ID Solutions

EAL

Hanwha Vision Europe

Crown Security Services

Unii

VideoGuard

CSL

SmartCell

Sequrix

JMB Groep

Gold-IP

Avigilon Alta

Advancis

Nimo Dog Security

PG Security Systems

Optex

ASSA ABLOY

OSEC

Uniview

Ajax Systems

Seris

RoSecure

i-Pro

Bydemes

Nenova

Koninklijke Oosterberg

NetworxConnect

Nimo Drone Security

Traka ASSA ABLOY

Paraat

ADI

ARAS

Paxton

SMC Alarmcentrale

Secusoft

Top Security

SOBA

VAIBS

CardAccess

Explicate

Dero Security Products

Dahua

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

Eizo

Connect Security

Kunstmatige intelligentie voorspelt vluchtroute criminelen

23 oktober 2018
Redactie
05:35

Tijdens het maandag gestarte televisieprogramma Hunted wordt gebruik gemaakt van een door Pandora Intelligence en TNO ontwikkelde toepassing om gedrag van vluchtende criminelen te voorspellen.

In een eerder seizoen gebeurde dit ook al, maar intussen is de toepassing QUIN flink verbeterd. Deze maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om het vluchtgedrag van onder anderen criminelen in kaart te brengen en te voorspellen. Zo zouden de politie en andere opsporingsdiensten kunnen voorspellen waar criminelen naar toe vluchten vlak na een plofkraak of een liquidatie. Pandora Intelligence en TNO verwachten dat hun samenwerking leidt tot andere innovaties, waarmee het gedrag van individuen kan worden geanalyseerd en voorspeld. Dit betekent volgens de initiatiefnemers een doorbraak voor partijen die belast zijn met opsporing, inlichtingen en terrorismebestrijding.

Nationale veiligheid
TNO heeft de zogenoemde QUIN-technologie ontwikkeld als onderdeel van een onderzoeksprogramma op het gebied van Nationale Veiligheid. Een deel van deze technologie werd al het afgelopen jaar gedemonstreerd in het televisieprogramma Hunted en dat gebeurt nu weer. In dit programma moeten deelnemers uit handen zien te blijven van een team van opsporingsprofessionals. TNO maakte een aangepaste versie van QUIN, waarmee het gedrag van voortvluchtigen meermaals succesvol werd voorspeld. “Hunted is een internationaal tv-programma. Voor de tool hebben we de data van deelnemers uit alle landen verzameld”, zegt onderzoeker Dr. Selmar Smit van TNO. “We maakten een geavanceerde analyse van gedragingen van de deelnemers en keken of we deze konden veralgemeniseren. Op basis hiervan keken we of we voorspellingen konden doen over hoe de Nederlandse deelnemers zich zouden gedragen.”

Scenario’s
Momenteel moeten opsporingsdiensten, zoals de politie, in specifieke zaken steeds zelf alle mogelijke scenario’s bedenken en onderzoeken. Met de nieuwe tools van TNO en Pandora Intelligence, kunnen ze straks op basis van een aantal gegevens veel sneller en gerichter het meest waarschijnlijke scenario bepalen. “Als er bijvoorbeeld een melding is van een plofkraak, berekent het model de waarschijnlijkheid van de route van de vluchtende daders”, zegt Peter de Kock van Pandora Intelligence.
TNO heeft de technologie achter QUIN ontwikkeld. Het is nu aan Pandora Intelligence om deze in zijn voorspellende scenariosoftware te implementeren. Daartoe gaan beide partijen de tooling testen aan de hand van bestaande zaken. Het idee is dat achter elk incident, elke criminele daad, een verhaal zit, een narratief. Met de softwareapplicatie van Pandora Intelligence kun je, op basis van bekende feiten, dit verhaal reconstrueren. Met steeds geavanceerdere algoritmen kunnen steeds meer en aanvullende feiten met elkaar worden gecombineerd. Smit: “Zo kun je kennis die je hebt van iemands sociale netwerk combineren met kennis van vluchtgedrag. Hierdoor kun je bijvoorbeeld voorspellen dat de kans groot is dat iemand naar een kennis op het platteland is gevlucht.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner