Beveiliging nieuws

Onze partners

PG Security Systems

Service Centrale Nederland

NIBHV

Alarm Meldnet

IDIS

ARAS

ADI

Hikvision

Regio Control Veldt

VAIBS

Sequrix

Explicate

GFT

Connect Security

Secusoft

Add Secure

i-Pro

HID

Top Security

HD Security

DZ Technologies

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

Genetec

Milestone

ASSA ABLOY

Securitas

Masset Solutions

G4S

Crown Security Services

Koninklijke Oosterberg

Centurion

CSL

EAL

VideoGuard

Bydemes

Dahua

SmartSD

SMC Alarmcentrale

ASIS

Traka ASSA ABLOY

SOBA

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

Eizo

Gold-IP

Seris

Optex

Uniview

20face

Nimo Dog Security

Trigion

Lobeco

RoSecure

JMB Groep

Bosch Security Systems

Paxton

Paraat

VBN

SmartCell

CDVI

MPL

NetworxConnect

Multiwacht

Nenova

Avigilon Alta

Seagate

Unii

VVNL

Advancis

Eagle Eye Networks

Akuvox

Nimo Drone Security

CardAccess

VEB

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

OSEC

Brivo

Kiwa

2N

KvK en minister Hugo de Jonge winnen Big Brother Awards

22 januari 2019
Redactie
21:47

De Kamer van Koophandel (KVK) is dinsdagavond uitgeroepen tot winnaar van de publieksprijs van de Big Brother Awards. Dit vanwege het doorverkopen van persoonsgegevens van ondernemers, waardoor die voortdurend worden lastig gevallen door telefonische verkopers.

De Big Brother Award is een initiatief van de privacyorganisatie Bits of Freedom en wordt jaarlijks uitgereikt aan de organisatie die naar de mening van de jury het verst is gegaan met schending van de privacy van klanten. De Kamer van Koophandel doet dat door gegevens van ingeschreven ondernemers aan derden te verkopen. Vooral zzp-ers hebben hier last van, omdat die vervolgens op hun privéadres worden lastig gevallen door energiebedrijven, beleggingsmaatschappijen en andere aanbieders van ongevraagde diensten. Een vertegenwoordigster van de KvK vertelde dat het wettelijk verplicht is om het Handelsregister openbaar te maken en dat (betaalde) verzoeken om gegevens te leveren dus niet geweigerd mogen worden.
Behalve de KvK waren de Belastingdienst en Facebook genomineerd voor de publieksprijs. De fiscus kwam in aanmerking vanwege de ‘groeiende datahonger’ om belastingfraude op te sporen en Facebook had de ‘eer’ te danken aan het Cambridge Analytica-schandaal.

Voorvechter van privacy
Naast de publieksprijs, was er een juryprijs. Die werd gewonnen door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, wegens zijn wetsvoorstel dat het mogelijk maakt dat instanties medische gegevens kunnen uitwisselen. Deze maatregel is bedoeld om fraude in de zorg tegen te gaan, maar gaat volgens Bits of Freedom ook sterk ten koste van de privacy van patiënten.
Andere genomineerden waren het bedrijf Teleperformance, minister Wopke Hoekstra van Financiën, staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en de organisatie Kenter Jeugdhulp.
Er was ook een prijs voor de grootste voorvechter van privacy. Dat is de Felipe Rodriguez Award en die gaat dit jaar naar Kirsten Fiedler. Zij is directeur van European Digital Rights (EDRi), een overkoepelende Europese organisatie voor privacyorganisaties in Europa en de Verenigde Staten. EDRi is opgericht door Bits of Freedom.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner