Kwart bevolking afgelopen drie jaar slachtoffer van fraude

Ruim een kwart van de Nederlanders (26 procent) werd in de afgelopen drie jaar slachtoffer van fraude. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Fraudehelpdesk heeft laten uitvoeren onder 1.111 respondenten. Twee jaar geleden lag het percentage nog op 24 procent.

Het aantal meldingen bij de Fraudehelpdesk verdubbelde in de afgelopen twee jaar. Dit jaar werden tot 1 oktober 88.500 meldingen van (pogingen tot) fraude gedaan en daarnaast nog 186.000 verdachte e-mails gemeld. In totaal werd in de eerste 9 maanden van 2020 voor 33 miljoen euro aan schade gemeld.

Advies
De Fraudehelpdesk waarschuwt vooral voor oplichters die zich voordoen als een vertrouwde instantie zoals een bank, of als een familielid. Het advies luidt daarom om nooit geld over te maken op basis van een enkel bericht. “Controleer altijd of een bericht écht afkomstig is van de afzender. Zorg voor persoonlijk contact of bel (via het telefoonnummer dat u zélf opzoekt) met de instantie of de persoon die u benaderd heeft. En laat u nooit onder druk zetten om geld te betalen”, aldus een woordvoerder.

Gedeeld

Geef een antwoord