Beveiliging nieuws

Onze partners

Kiwa

Paxton

CDVI

Crown Security Services

Uniview

Hanwha Vision Europe

Eizo

Oribi ID Solutions

BHVcertificaat.online

EAL

Hikvision

Gold-IP

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

Add Secure

Trigion

Nenova

VideoGuard

Secusoft

DZ Technologies

PG Security Systems

Explicate

Nimo Dog Security

RoSecure

ARAS

JMB Groep

Genetec

Multiwacht

VAIBS

G4S

Dahua

Masset Solutions

2N

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

Unii

Sequrix

Ajax Systems

Connect Security

HID

ASSA ABLOY

VVNL

GFT

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

Lobeco

Service Centrale Nederland

Milestone

Paraat

20face

SmartCell

SmartSD

Nimo Drone Security

ADI

Avigilon Alta

SMC Alarmcentrale

CSL

Securitas

Koninklijke Oosterberg

SOBA

Bydemes

VEB

Optex

Top Security

Akuvox

Bosch Security Systems

Seris

ASIS

Seagate

Alarm Meldnet

Brivo

NetworxConnect

Centurion

MPL

Alphatronics

CardAccess

IDIS

HD Security

VBN

NIBHV

Advancis

OSEC

Laadpassen van elektrische auto’s makkelijk te kopiëren

12 december 2019
Redactie
08:02

Volgens beveiligingsbedrijf ESET zijn laadpassen waarmee eigenaren van elektrische auto’s zich kunnen identificeren bij een laadpaal kinderlijk eenvoudig te kopiëren. Daardoor is het mogelijk om auto’s op te laden op kosten van een ander, zo vertelt directeur Dave Maasland van het bedrijf aan de NOS.

De fraude is mogelijk bij alle laadpassen en laadpalen. De passen zijn volgens Maasland namelijk praktisch niet beveiligd. Er wordt alleen een digitaal serienummer uitgelezen. Deze nummers worden niet afgeschermd. Zodra iemand het serienummer weet te bemachtigen, is dit eenvoudig naar een nieuwe kaart te kopiëren, waarna deze gebruikt kan worden om de auto op te laden. Meer dan een smartphone met een bepaalde app en een lege pas zijn niet nodig om deze vorm van fraude te plegen. Wel moet de fraudeur tijdelijk over de pas van het slachtoffer beschikken om het serienummer uit te kunnen lezen.

Controle
Voor zover bekend gebeurt fraude met laadpassen nog niet. En dat terwijl de zwakke beveiliging al langer bekend is. In 2017 werd dit al ontdekt en bekend gemaakt door Duitse hackers. Daar bleek het ook mogelijk om een laadpaal open te breken, een usb-stick te plaatsen en zo alle serienummers van gebruikers te kopiëren om valse passen te maken. NewMotion, dat in Nederland laadstations beheert, zegt tegen de NOS het probleem te kennen, maar dat de kans op fraude erg klein is. Mocht een autobezitter er door worden gedupeerd, dan neemt het bedrijf de kosten op zich. Ook Fastned is op de hoogte en zegt te controleren op vreemde transacties. Bijvoorbeeld als een kaart exceptioneel vaak wordt gebruikt. Ook zegt het bedrijf in dat geval over camerabeelden te kunnen beschikken, zodat de fraudeur aan de hand van het kenteken kan worden opgespoord. Verder wordt eigenaren geadviseerd om regelmatig de overzichten te raadplegen, zodat fraude snel ontdekt wordt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner