Leegstaande bedrijfspanden trekken criminelen aan

Criminoloog Henk Ferwerda, directeur van onderzoeksbureau Beke, waarschuwt ondernemers om kritisch te zijn bij het verhuren van panden die vanwege de crisis niet meer gebruikt worden. “Je moet niet raar opkijken als er een hennepplantage of drugslab in wordt aangetroffen en dan heb je je een bak ellende op de hals gehaald.”

Eerder werd al bekend dat boeren in met name Noord-Brabant regelmatig leegstaande stallen aan criminelen verhuren. Op de eerste plaats lijkt het aantrekkelijk om iets te kunnen verdienen aan een ruimte die verder alleen in de weg staat, maar al snel zal blijken dat de zakenpartners geen ‘nee’ accepteren. Volgens Ferwerda gebeurt dit echter niet alleen in de agrarische sector. Ook andere bedrijven hebben het moeilijk en kampen met teruglopende handel en productie, waardoor onroerend goed komt leeg te staan. De drugsindustrie floreert daarentegen en heeft aan geld geen gebrek.

Boter op het hoofd
“Denk goed na voor je je pand verhuurt”, waarschuwt de criminoloog. “Er zijn zat nette pandeigenaren, maar sommigen zijn naïef of hebben boter op hun hoofd.” Hij voerde het onderzoek naar de verhuur van panden voor criminele doeleinden uit in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en Veiligheid. Vooral als de bedrijven voor een deel nog gewoon doordraaien, vormen zij een mooie camouflage voor de illegale activiteiten van de criminelen. Daarbij gaat het om opslag en productie van drugs, maar ook om opslag van gestolen goederen. Jan Schipper, wijkagent in het industriegebied van Ede, zegt in De Gelderlander het regelmatig mee te maken. “Als er een patserbak voor de deur van een klein bedrijfje staat, weet je het wel.” In de provincie Gelderland zijn onlangs alle 51 gemeenten in beeld gebracht op zoek naar risico’s voor ondermijnende criminaliteit. Er wordt volgend jaar 1 miljoen euro uitgetrokken om die te bestrijden. Daarbij gaat aandacht uit naar boerenbedrijven, maar ook naar industrieterreinen, vakantieparken en woonwagenkampen.

Gedeeld

Geef een antwoord