Leidseplein niet veilig genoeg voor John van den Heuvel

De gemeente Amsterdam staat de bekende misdaadjournalist John van den Heuvel van De Telegraaf niet langer toe om op te treden in RTL Boulevard. De reden is dat dit programma wordt opgenomen in een buurt die niet redelijkerwijs afdoende te beveiligen is, zegt burgemeester Femke Halsema in een reactie.

De Amsterdamse veiligheidsdriehoek, bestaande uit burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie Nicole Zandee en korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg, vinden dat het beveiligen van John van den Heuvel te ingrijpend en omvangrijk is als dit op of rond het Leidseplein moet gebeuren. Nog afgezien van de kosten, zouden teveel bewoners, ondernemers en bezoekers daar hinder van ondervinden. De beveiliging wordt wel noodzakelijk geacht, omdat de journalist ernstig bedreigd zou worden. Eenmalig zou kunnen, aldus de gemeente, maar niet elke uitzending.

Verkeerd signaal
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), is bang dat de gemeente Amsterdam hiermee een verkeerd signaal afgeeft aan criminelen, namelijk dat dreiging met geweld effectief is. Hij noemt het een klap in het gezicht van de rechtsstaat. De autoriteiten zouden er volgens hem alles aan moeten doen om een bedreigde journalist te ondersteunen, zodat die gewoon zijn werk kan blijven doen.
De veiligheidsdriehoek erkent het belang van persvrijheid, maar vindt dat niet opwegen tegen het belang om liquidatiepogingen en ander geweld op het drukke Leidseplein te voorkomen.
Het bizarre is dat Van den Heuvel zelf niets schijnt te weten over de bedreiging. “Tegen mij zeggen ze dus niet wat die dreiging inhoudt”, vertelde hij tegenover Radio 538. Het argument van de gemeente noemde hij ‘lulkoek’. “Ze kunnen toch wel een studio beveiligen?”

Gedeeld

Geef een antwoord