Leon Vincken in EenVandaag over geweld tegen beveiligers

Dinsdagavond om 18.15u gaat directeur Leon Vincken van VBe-NL in gesprek over straffen voor mensen die geweld plegen tegen hulpverleners, zoals beveiligers en verkeersregelaars. Het ministerie van J&V wil dat hiervoor niet langer taakstraffen worden uitgedeeld, maar daar zijn rechters het nog altijd niet mee eens.

Geweld tegen hulpverleners als agenten, zorgmedewerkers of beveiligers moet standaard worden bestraft met een celstraf. Dat vinden de ministers van Justitie & Veiligheid. Rechters willen echter ook de mogelijkheid behouden om in die gevallen een taakstraf of een geldboete op te leggen. Bovendien vindt strafrechter Lieneke de Klerk het niet eerlijk dat iemand die een ‘gewone’ burger mishandelt wel een taakstraf of boete mag krijgen. Dat is volgens haar een vorm van rechtsongelijkheid. Ook vindt zij celstraf soms disproportioneel. Het is terecht als iemand een hulpverlener in elkaar slaat, maar niet als er in een opwelling een klap of een duw wordt gegeven.

40 procent in de cel
Op het moment wordt nog niet standaard een celstraf gegeven bij geweld tegen hulpverleners, maar wordt wel een tweemaal zo hoge straf uitgedeeld als bij geweld tegen gewone burgers. Daarom vinden rechters de nieuwe wet onnodig. Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat van de geweldplegers tegen hulpverleners maar 40 procent in de cel belandt.
Mede daarom is Leon Vincken van VBe-NL een groot voorstander van de nieuwe wet. “We zien nu dat daders met een taakstraf wegkomen. Het signaal moet dus veel duidelijker en veel harder zijn. Zeker omdat daders van een taakstraf weinig leren. Ze moeten inzien dat je echt met je handen van hulpverleners af moet blijven”, aldus Vincken tijdens EenVandaag.

Forse toename
Vincken wijst erop dat het geweld tegen hulpverleners de laatste fors jaren toeneemt. In 2017 waren er bijna 11.992 meldingen van geweld tegen onder meer politieagenten, ambulancepersoneel, beveiligers en verkeersregelaars. Dat aantal is in 2019 gestegen tot ruim 13.383. De incidenten variëren van bedreiging tot poging tot moord. De directeur van VBe-NL hoopt dat het geweld tegen hulpverleners zal afnemen als daders weten dat zij hierdoor in de gevangenis kunnen belanden. De Klerk heeft daar weinig vertrouwen in. Zij zegt de gedachte te begrijpen, maar dat het geweld in de praktijk vaak in een opwelling of tijdens een oplopende ruzie wordt gepleegd. De dader zou op zo’n moment niet stilstaan bij de consequenties van zijn gedrag.

Deze week behandelt de Tweede Kamer de nieuwe wet.

Deel dit artikel via: