Levendige handel in gegevens uit kentekenregister RDW

RTL Nieuws heeft ontdekt dat het via illegale kanalen eenvoudig is om aan privé-informatie van automobilisten te komen. De RDW, die het Nederlandse kentekenregister beheert, zegt niet op de hoogte te zijn geweest en is samen met de politie een onderzoek gestart.

De onderzoekers van RTL Nieuws namen de proef op de som. Zij vroegen op basis van kentekens de gegevens op van een aantal automobilisten die daarvoor toestemming hadden gegeven. Binnen enkele minuten kregen zij de namen, adressen en soms zelfs de mobiele nummers die bij de kentekens horen. Gegevens uit het register van de RDW, dat zo’n 11,5 miljoen kentekens bevat. “Handig als je een verkeersruzie hebt gehad”, zegt docent cybersecurity Els de Busser van de Universiteit Leiden tegen RTL Nieuws. “Dan kan je daarna bij iemand aanbellen en het recht in eigen hand nemen.”

Illegale handeltjes
De door RTL Nieuws achterhaalde dienstverlener werkt via Telegram, de Russische variant van WhatsApp. Via dat kanaal vinden wel meer illegale handeltjes plaats. Wie een kenteken invoert en 50 tot 150 euro overmaakt, heeft binnen een uur de bijbehorende gegevens. Een belofte die in de praktijk wordt waargemaakt. De Busser ziet nog meer risico’s. Iemand kan op de parkeerplaats voor langparkeren op Schiphol kentekens noteren om te weten te komen waar hij kan inbreken. Ook zou iemand een leuke dame of heer die hij in de file heeft gezien kunnen stalken of lastigvallen. Zij vindt dat de RDW er beter op moet letten dat de gegevensbeschermingsregels worden nageleefd.

Lek
De verkopers zeggen de gegevens te verkrijgen via ‘mensen bij de RDW’ en bij gemeenten. De informanten delen in de opbrengst. Betaling gaat anoniem via Bitcoins, Tikkie of PaySafe. Volgens RTL Nieuws zijn er tot nu toe acht Telegram-accounts ontdekt die handelen in kentekengegevens. Deze zouden drie tot zes klanten per week trekken. De RDW zegt de bevindingen heel serieus te nemen en een heel systeem van maatregelen te hebben om diefstal van gegevens tegen te gaan. In het verleden is een medewerker ontslagen, nadat deze gegevens aan een onbevoegde had verstrekt. De RDW verstrekt wel gegevens over de auto, zoals het type, merk, kleur, bouwjaar en APK-datum. Dat is belangrijke informatie voor kopers van gebruikte auto’s. Persoonsgegevens worden alleen verstrekt aan de politie, Belastingdienst, CJIB en gemeenten en soms ook aan verzekeraars, advocaten en deurwaarders. Omdat op die manier heel veel mensen toegang hebben, is het vinden van een lek een behoorlijke uitdaging. Dat is ook RTL Nieuws niet gelukt.

Deel dit artikel via: