Limburgers leveren 246 wapens in bij de politie

Van 5 tot en met 9 oktober was het bij alle Limburgse politiebureaus mogelijk om wapens in te leveren. Deze actie was georganiseerd in het kader van de Week van de Veiligheid onder de slogan: ‘Zonder straf van je wapen af.’ De opbrengst van de actie was verrassend: 246 wapens waarvan 20 vuurwapens.

Er zaten volgens de politie enkele bijzondere exemplaren bij. Van twee wapens wordt in overleg met het Openbaar Ministerie gekeken of het stukken zijn die in een museum thuishoren. Ronnie Rabuda, de coördinator van de actie is érg tevreden: “Het aantal is veel groter dan verwacht. Afgelopen woensdag hadden we in totaal 40 wapens in de verzamelbakken. Het zijn er nu bijna 250.”
De verscheidenheid van de ingeleverde stukken is groot. Naast een groot aantal messen en luchtbuksen zijn ook twintig vuurwapens ingeleverd: een revolver, diverse gasalarmpistolen, hagelgeweren, een zogenaamd stropersgeweer en ook een schietpen. Dat laatste is Mark Sanders van de politie een levensgevaarlijk wapen. Hij is als vuurwapenspecialist betrokken bij de inventarisatie. Bijzonder is ook dat er twee oefenlandmijnen zijn ingeleverd. “En een Fairbairns Sykes-dolk uit de Tweede Wereldoorlog.”

Museumstukken
Een ‘klewang’ (wapen uit Nederlands Indië) en een oud ceremonieel wapen van de politie zijn twee stukken waarover in overleg met het openbaar Ministerie wordt gekeken of ze in aanmerking komen voor tentoonstelling in het museum. De overige wapens worden vernietigd.
De inleveractie had een anoniem karakter. Wapens konden anoniem, zonder registratie, worden ingeleverd in een box in het politiebureau. Een uitzondering waren de vuurwapens. Mensen die een vuurwapen wilden inleveren konden dat na telefonisch contact doen. Vuurwapens worden altijd onderzocht om te kijken of ze in verband met een misdrijf kunnen worden gebracht.

Gedeeld

Geef een reactie