Londense politie wil camera’s met gezichtsherkenning op straat

De Metropolitan Police van Londen heeft plannen om live gezichtsherkenning te gaan gebruiken op plaatsen waar ernstige criminaliteit plaatsvindt. Naar eigen zeggen om ‘de kwetsbaren te helpen beschermen’. Het door NEC te ontwikkelen systeem moet de politie helpen sneller gezochte personen te traceren.

Het camerasysteem met gezichtsherkenning wordt door de politie beschouwd als extra hulpmiddel om snel gevaarlijke personen te kunnen oppakken en om bijvoorbeeld vermiste kinderen terug te vinden. Volgens assistent-commissaris Nick Ephgrave is deze technologie van vitaal belang om het geweld in de Britse hoofdstad te verminderen. Het camerasysteem krijgt een database waarin foto’s van gezochte personen worden opgeslagen. Als er een match is, krijgt een agent in de buurt een melding.

Publieke domein
De politie zegt een beproefde en geteste technologie te gebruiken en een weloverwogen en transparante aanpak te hebben gevolgd om problemen met de privacy te voorkomen. Op particulier terrein wordt gezichtsherkenning al langer toegepast, maar het is nieuw dat de technologie nu ook in het publieke domein een rol gaat spelen. De eerste camera’s worden geplaatst op locaties waarvan vermoed wordt dat daar regelmatig zware criminelen passeren. Het is mogelijk om per locatie gezichten van gezochte personen in te voeren. Dat gebeurt overigens alleen als het om zware criminelen gaat, die bijvoorbeeld gezocht worden wegens moord. De systemen staan ook op zichzelf. Het is volgens de politie niet de bedoeling dat straks elke camera in Londen – het zijn er nogal wat – gezichten gaan herkennen. Ook wordt de technologie niet in de bodycams van agenten gebruikt, ofschoon dat wel handig zou zijn.

Politiestaat
Ondanks alle tegemoetkomingen om de privacy van burgers te waarborgen, is de actiegroep Big Brother Watch niet blij met de maatregel. Deze vorm van gezichtsherkenning zou onwettig zijn. Bovendien is de technologie volgens de actiegroep nog erg onnauwkeurig, waardoor de kans groot is dat onschuldige mensen worden opgepakt. Big Brother Watch vindt de maatregel tekenend voor hoe de nieuwe regering over mensenrechten denkt en wil via een rechtszaak proberen te verhinderen dat Groot-Brittannië in een politiestaat verandert.

Gedeeld

Geef een reactie