Beveiliging nieuws

Onze partners

Regio Control Veldt

VVNL

ASIS

Seagate

2N

G4S

MPL

Milestone

Alphatronics

VBN

Unii

Dero Security Products

Bosch Security Systems

SmartSD

Dahua

De Beveiligingsjurist

Avigilon Alta

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

Hikvision

Paraat

Lobeco

Bydemes

Akuvox

Multiwacht

PG Security Systems

Eagle Eye Networks

Explicate

Connect Security

SOBA

Optex

VEB

IDIS

Paxton

Uniview

Gold-IP

Genetec

EAL

Nimo Drone Security

Brivo

Advancis

NetworxConnect

Trigion

Centurion

BHVcertificaat.online

OSEC

Koninklijke Oosterberg

Kiwa

Crown Security Services

Securitas

CSL

Boon Edam

VAIBS

Top Security

Sequrix

SMC Alarmcentrale

Eizo

HID

ARAS

Seris

HD Security

Secusoft

Alarm Meldnet

CDVI

ADI

VideoGuard

Nenova

Nimo Dog Security

20face

Ajax Systems

CardAccess

ASSA ABLOY

NIBHV

GFT

Add Secure

i-Pro

RoSecure

SmartCell

Masset Solutions

Londense politie wil camera’s met gezichtsherkenning op straat

24 januari 2020
Redactie
15:59

De Metropolitan Police van Londen heeft plannen om live gezichtsherkenning te gaan gebruiken op plaatsen waar ernstige criminaliteit plaatsvindt. Naar eigen zeggen om ‘de kwetsbaren te helpen beschermen’. Het door NEC te ontwikkelen systeem moet de politie helpen sneller gezochte personen te traceren.

Het camerasysteem met gezichtsherkenning wordt door de politie beschouwd als extra hulpmiddel om snel gevaarlijke personen te kunnen oppakken en om bijvoorbeeld vermiste kinderen terug te vinden. Volgens assistent-commissaris Nick Ephgrave is deze technologie van vitaal belang om het geweld in de Britse hoofdstad te verminderen. Het camerasysteem krijgt een database waarin foto’s van gezochte personen worden opgeslagen. Als er een match is, krijgt een agent in de buurt een melding.

Publieke domein
De politie zegt een beproefde en geteste technologie te gebruiken en een weloverwogen en transparante aanpak te hebben gevolgd om problemen met de privacy te voorkomen. Op particulier terrein wordt gezichtsherkenning al langer toegepast, maar het is nieuw dat de technologie nu ook in het publieke domein een rol gaat spelen. De eerste camera’s worden geplaatst op locaties waarvan vermoed wordt dat daar regelmatig zware criminelen passeren. Het is mogelijk om per locatie gezichten van gezochte personen in te voeren. Dat gebeurt overigens alleen als het om zware criminelen gaat, die bijvoorbeeld gezocht worden wegens moord. De systemen staan ook op zichzelf. Het is volgens de politie niet de bedoeling dat straks elke camera in Londen – het zijn er nogal wat – gezichten gaan herkennen. Ook wordt de technologie niet in de bodycams van agenten gebruikt, ofschoon dat wel handig zou zijn.

Politiestaat
Ondanks alle tegemoetkomingen om de privacy van burgers te waarborgen, is de actiegroep Big Brother Watch niet blij met de maatregel. Deze vorm van gezichtsherkenning zou onwettig zijn. Bovendien is de technologie volgens de actiegroep nog erg onnauwkeurig, waardoor de kans groot is dat onschuldige mensen worden opgepakt. Big Brother Watch vindt de maatregel tekenend voor hoe de nieuwe regering over mensenrechten denkt en wil via een rechtszaak proberen te verhinderen dat Groot-Brittannië in een politiestaat verandert.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner