Luchthavens bezorgd over rondvliegende drones

Onlangs werd de Britse luchthaven Gatwick 36 uur gesloten nadat er drones waren gesignaleerd. Zo’n duizend vluchten werden geannuleerd. Dinsdag gebeurde hetzelfde bij Heathrow. Beide luchthavens investeren nu 5,5 miljoen euro in een systeem om drones op te sporen, meldt de NOS.

De drones die de Britse luchthavens teisterden werden niet gevonden en het blijft een raadsel wie ze daar liet rondvliegen. Om herhaling tegen te gaan, wordt een speciaal systeem aangeschaft. Er worden geen details prijsgegeven, maar de NOS deed een inventarisatie naar wat er zoal te koop is. De in Israël ontwikkelde Drone Dome kan drones opsporen en identificeren. Vervolgens kan het vliegende object onbestuurbaar worden gemaakt door de communicatie met de zender te verstoren. Ook kan de drone met een laser of hogedruk-waterspuit uit de lucht worden geschoten.

Gevaar
De drones zijn niet op de radar van het vliegveld te zien. Daarvoor zijn ze te klein. Maar ondanks de kleine afmetingen kunnen zij een vliegtuig doen neerstorten. Bijvoorbeeld als zware onderdelen zich door de huid van de vleugels boren en de daarin opgeslagen kerosine in brand steken.
Ook in Nederland is er hinder van drones die het vliegverkeer in gevaar kunnen brengen. Jaarlijks gaat het om zo’n vijftig meldingen. Als een piloot of iemand anders zo’n toestelletje ziet, wordt meteen het luchtverkeer omgeleid. De politie en marechaussee gaan vervolgens proberen de drone-piloot op te sporen en aan te houden. Defensie beschikt inmiddels ook over apparatuur om drones op te sporen, maar wil daar net als de Britten niets over vertellen.

Strengere handhaving
Volgens de branchevereniging van drone-bedrijven DCRO is het probleem nog veel erger. Met een speciaal type radar werden onlangs in één maand tijd ruim duizend illegale dronevluchten rond Rotterdam The Hague Airport geteld. De DCRO wil daarom dat er serieuze handhaving komt van de regels voor drones. Dat wil ook VVD-kamerlid Remco Dijkstra. Die vroeg aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat of wat in Engeland was gebeurd ook in Nederland kan gebeuren en wat daar dan tegen gedaan wordt. Behalve strengere regels en handhaving wil hij ook meer bewustwording bij eigenaars van drones, want veel illegale vluchten worden volgens hem uitgevoerd omdat deze de regels niet kennen.

Gedeeld

Geef een reactie