Beveiliging nieuws

Onze partners

Alphatronics

Oribi ID Solutions

Explicate

Ajax Systems

Sequrix

Hikvision

Akuvox

Gold-IP

CSL

Multiwacht

Bosch Security Systems

EAL

ASIS

Boon Edam

Lobeco

20face

2N

ASSA ABLOY

NetworxConnect

Koninklijke Oosterberg

i-Pro

Service Centrale Nederland

CDVI

VAIBS

NIBHV

Crown Security Services

PG Security Systems

Nimo Drone Security

Milestone

Genetec

Brivo

Secusoft

GFT

Dero Security Products

VBN

ARAS

CardAccess

RoSecure

Nimo Dog Security

Eizo

Connect Security

IDIS

HD Security

Uniview

VideoGuard

Optex

Kiwa

SMC Alarmcentrale

De Beveiligingsjurist

Paraat

SmartCell

HID

Hanwha Vision Europe

Eagle Eye Networks

SOBA

MPL

Centurion

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

G4S

Paxton

JMB Groep

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

ADI

Dahua

VVNL

Seris

Unii

SmartSD

Bydemes

Add Secure

Trigion

VEB

Masset Solutions

Advancis

Regio Control Veldt

Seagate

Avigilon Alta

OSEC

Nenova

Top Security

Securitas

Maatregelen nodig voor betere brandveiligheid in stallen

24 januari 2019
Redactie
07:29

Volgens het AD waren er vorig jaar 23 stalbranden. Daarbij kwamen 122.000 dieren om het leven, waaronder 114.000 kippen, 6500 varkens en 800 runderen. Dierenorganisatie Wakker Dier vindt dat de overheid nog veel te weinig doet om dit te voorkomen, maar daar lijkt nu toch echt verandering in te komen.

De krant baseert zich op cijfers van Brandweer Nederland, het Verbond van Verzekeraars en stichting Wakker Dier. houdt deze cijfers bij. Volgens persvoorlichter Valeska Hovener van Wakker Dier is er wel sprake van een daling. In 2017 kwamen nog 229.000 dieren om bij brand. ligt het aantal dieren dat omkwam bij stalbranden in 2018 een stuk lager dan een jaar eerder (122.000 dodelijke slachtoffers tegenover 229.000 in 2017), maar het aantal branden met slachtoffers wijkt veel minder af. Het aantal branden blijft echter rond de 25 per jaar liggen. Daarom blijven extra maatregelen nodig.

Kwalijk
Wakker Dier verklaart het tegenover het AD het vooral kwalijk te vinden dat minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de verantwoordelijkheid aan de agrarische sector overlaat. “Als het aan ons ligt, komen er meer wettelijke maatregelen zoals verplichte sprinklerinstallaties, betere vluchtwegen en brandveilige ventilatiesystemen”, aldus Hovener. Er is volgens haar bijvoorbeeld niets geregeld over vluchtwegen, waardoor dieren tijdens brand niet weg kunnen komen. Boeren zullen hier volgens Wakker Dier geen geld aan uitgeven, als dat niet verplicht is.

Wel nieuwe maatregelen
Het ministerie en LTO Nederland zeggen echter dat er wel degelijk nieuwe maatregelen zijn ingevoerd. Zo is er nu een verplichte elektrakeuring, wat de kans op kortsluiting moet verkleinen. Ook LTO Nederland zegt het aantal stalbranden onaanvaardbaar hoog te vinden en maakt zich daarom samen met agrarische brancheorganisaties, de Dierenbescherming, de brandweer, het ministerie en verzekeraars sterk voor het uitrusten van stallen met snelle detectiesystemen. Bij nieuwe stallen zijn die al verplicht, maar de komende jaren gaat deze verplichting ook voor oudere stallen gelden. Alle stallen zullen volgens LTO worden gekeurd op brandveiligheid. Vluchtwegen komen er niet. Die zijn volgens LTO weinig zinvol, omdat dieren zelfs bij brand niet de stal zullen verlaten. Om de boeren tegemoet te komen, wil het CDA dat er subsidie komt voor het brandveilig maken van stallen. Volgens Kamerlid Jaco Geurts willen de boeren vaak wel beveiligen, maar hebben zij daarvoor eenvoudigweg het geld niet. Hij wil laten onderzoeken welke detectiesystemen het meest geschikt zijn voor stallen en wat daarvan de kosten zijn.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner