Maatregelen nodig voor betere brandveiligheid in stallen

Volgens het AD waren er vorig jaar 23 stalbranden. Daarbij kwamen 122.000 dieren om het leven, waaronder 114.000 kippen, 6500 varkens en 800 runderen. Dierenorganisatie Wakker Dier vindt dat de overheid nog veel te weinig doet om dit te voorkomen, maar daar lijkt nu toch echt verandering in te komen.

De krant baseert zich op cijfers van Brandweer Nederland, het Verbond van Verzekeraars en stichting Wakker Dier. houdt deze cijfers bij. Volgens persvoorlichter Valeska Hovener van Wakker Dier is er wel sprake van een daling. In 2017 kwamen nog 229.000 dieren om bij brand. ligt het aantal dieren dat omkwam bij stalbranden in 2018 een stuk lager dan een jaar eerder (122.000 dodelijke slachtoffers tegenover 229.000 in 2017), maar het aantal branden met slachtoffers wijkt veel minder af. Het aantal branden blijft echter rond de 25 per jaar liggen. Daarom blijven extra maatregelen nodig.

Kwalijk
Wakker Dier verklaart het tegenover het AD het vooral kwalijk te vinden dat minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de verantwoordelijkheid aan de agrarische sector overlaat. “Als het aan ons ligt, komen er meer wettelijke maatregelen zoals verplichte sprinklerinstallaties, betere vluchtwegen en brandveilige ventilatiesystemen”, aldus Hovener. Er is volgens haar bijvoorbeeld niets geregeld over vluchtwegen, waardoor dieren tijdens brand niet weg kunnen komen. Boeren zullen hier volgens Wakker Dier geen geld aan uitgeven, als dat niet verplicht is.

Wel nieuwe maatregelen
Het ministerie en LTO Nederland zeggen echter dat er wel degelijk nieuwe maatregelen zijn ingevoerd. Zo is er nu een verplichte elektrakeuring, wat de kans op kortsluiting moet verkleinen. Ook LTO Nederland zegt het aantal stalbranden onaanvaardbaar hoog te vinden en maakt zich daarom samen met agrarische brancheorganisaties, de Dierenbescherming, de brandweer, het ministerie en verzekeraars sterk voor het uitrusten van stallen met snelle detectiesystemen. Bij nieuwe stallen zijn die al verplicht, maar de komende jaren gaat deze verplichting ook voor oudere stallen gelden. Alle stallen zullen volgens LTO worden gekeurd op brandveiligheid. Vluchtwegen komen er niet. Die zijn volgens LTO weinig zinvol, omdat dieren zelfs bij brand niet de stal zullen verlaten. Om de boeren tegemoet te komen, wil het CDA dat er subsidie komt voor het brandveilig maken van stallen. Volgens Kamerlid Jaco Geurts willen de boeren vaak wel beveiligen, maar hebben zij daarvoor eenvoudigweg het geld niet. Hij wil laten onderzoeken welke detectiesystemen het meest geschikt zijn voor stallen en wat daarvan de kosten zijn.

Gedeeld

Geef een reactie