Maffiakopstuk legt deel van Amsterdamse onderwereld bloot

Drugshandelaar Giuseppe T., voormalig lid van de maffia, heeft in ruil voor strafvermindering belastende verklaringen afgelegd tegen Nederlandse, Italiaanse, Albanese, Turkse en Colombiaanse criminelen in Amsterdam. Zijn informatie wordt gebruikt in tenminste drie strafrechtelijke onderzoeken, zo blijkt uit onderzoek van het AD.

De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie gebruiken de verklaringen ondermeer in een strafzaak tegen een groep Colombianen die in Amsterdam actief was. In opdracht van de maffia vervoerde T. tussen 2003 en 2015 grote partijen cocaïne tussen Colombia en Amsterdam. Daarbij deed hij zaken met diverse kopstukken binnen de Amsterdamse cocaïnehandel. Van tientallen van zijn voormalige zakenpartners heeft hij nu de identiteit bekend gemaakt aan politie en OM. Ook vertelde hij dat er elke drie a vier maanden 2000 kilo cocaïne Amsterdam binnenkwam. Die werden in partijen van 200 kilo opgeslagen in beveiligde appartementen in en rond Amsterdam en door verschillende groepen verder verhandeld.

Topfiguren
Dankzij T. heeft de politie waardevolle informatie in bezit gekregen over topfiguren in de Amsterdamse onderwereld. Ook gaf hij inzicht in de structuren en werkwijze van de ‘Ndrangheta’, een groep van meerdere maffiafamilies. De politie is erg actief met het bestrijden van de maffia. Er zijn met Italië afspraken gemaakt over het horen van spijtoptanten. Er is zelfs een speciaal antimaffiateam binnen de Nationale Politie. Volgens de politie wordt binnenkort een nieuwe spijtoptant gehoord.

Gedeeld

Geef een reactie