Man aangehouden in onderzoek poging diefstal Zaans Museum

De politie heeft een 49-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Hij wordt verdacht betrokken te zijn bij de poging om schilderijen uit het Zaans Museum te stelen op zondagochtend 15 augustus. Het ging om de Voorzaan en de Westerhem van Claude Monet. Medewerkers en personeel wisten de diefstal te voorkomen.

Op zondagochtend 15 augustus probeerden twee mannen, op klaarlichte dag, (rond 10.30 uur) een schilderij uit het Zaans Museum te stelen. Dit is toen mislukt, onder meer door heldhaftig ingrijpen van bezoekers en personeel.
Bij die roof is destijds ook een schot gelost door een van de verdachten. Daar is niemand bij gewond geraakt en de twee daders zijn zonder buit vertrokken op een scooter. Die scooter werd later die ochtend teruggevonden op de Zuiderweg in Wijdewormer.

Criminele circuit
De man heeft zich dinsdagavond bij de politie gemeld. De politie doet nog onderzoek naar een tweede verdachte. De opgepakte verdachte zou Henk B. zijn, die in 2002 twee Van Goghs heeft gestolen uit het Van Goghmuseum in Amsterdam. Dat meldt De Telegraaf op grond van bronnen uit het criminele circuit. De schilderijen werden later in Dubai bij de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale aangetroffen en teruggegeven aan het museum. B. en zijn kompaan Okkie D. werden veroordeeld tot 3,5 jaar cel en een schadevergoeding van 350.000 euro. De roof uit het Zaans Museum gebeurde vermoedelijk in opdracht. Kunst wordt in het criminele milieu ingezet als ruilmiddel voor het verkrijgen van strafvermindering of als onderpand bij drugsdeals.

Gedeeld

Geef een antwoord