Man aangehouden voor grote fraude met coronaregelingen

De FIOD heeft een 25-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met regelingen voor door corona getroffen bedrijven. Ook probeerde hij voor 3,2 miljoen euro aan zorgbonussen via een buitenlandse bankrekening te incasseren.

De man heeft vermoedelijk meerdere valse aanvragen ingediend voor de bonus voor zorgprofessionals en de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Daarnaast wordt hij verdacht van belastingfraude met onjuiste aangiften omzetbelasting en witwassen. De man is voorgeleid aan de raadkamer en de voorlopige hechtenis is verlengd met 90 dagen.

Nepbedrijven opgericht
Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst. Het vermoeden is dat de verdachte in de periode 2019 meerdere onjuiste aangiften omzetbelasting heeft ingediend. Hij had diverse ondernemingen opgericht die vermoedelijk geen economische activiteiten hadden. Nadat de Belastingdienst een vragenbrief stuurde waarin een onderbouwing werd gevraagd, werd de vennootschap of eenmanszaak ontbonden.

COVID-19
De verdachte heeft volgens het OM meerdere pogingen gedaan om zorgbonus subsidies van in totaal circa 3,2 miljoen euro te incasseren op een buitenlandse rekening. Deze zorgbonus subsidies zijn bedoeld voor de medewerkers in de zorg die door de COVID-19 crisis extra (zware) werkzaamheden hebben moeten verrichten. Daarnaast is het vermoeden dat de man geprobeerd heeft misbruik te maken van de TOGS-steunmaatregel, die is opgezet om ondernemingen die door het coronavirus in (financiële) nood verkeren, te ondersteunen. De man heeft meerdere keren geprobeerd om een bedrag van 4000 euro per aanvraag, dus in totaal een bedrag van 52.000 euro, te ontvangen.

Optreden tegen misbruik coronacrisis
Als de aanvragen van verdachte waren goedgekeurd en uitbetaald, hadden de medewerkers in de zorg en de ondernemingen die door COVID-19 in financiële nood verkeren, mogelijk geen gebruik kunnen maken van deze door de overheid gefaciliteerde regelingen.
De coronacrisis haalt volgens het OM bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM zeggen daarom prioriteit te geven aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en daar hard tegen op te treden, indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.

Gedeeld

Geef een reactie