Beveiliging nieuws

Onze partners

G4S

Add Secure

Advancis

SOBA

SmartSD

ADI

VEB

Top Security

Ajax Systems

Oribi ID Solutions

Eizo

SMC Alarmcentrale

SmartCell

Seris

Nimo Drone Security

VBN

Crown Security Services

DZ Technologies

Milestone

Hanwha Vision Europe

Multiwacht

Lobeco

Brivo

RoSecure

Trigion

VVNL

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Dero Security Products

ASIS

Gold-IP

CSL

Uniview

Explicate

Optex

Hikvision

Sequrix

EAL

Traka ASSA ABLOY

Bydemes

Alphatronics

Dahua

Genetec

PG Security Systems

Paraat

NetworxConnect

JMB Groep

Unii

Secusoft

Kiwa

2N

Avigilon Alta

20face

Paxton

BHVcertificaat.online

Nenova

i-Pro

Nimo Dog Security

CardAccess

Service Centrale Nederland

Akuvox

ARAS

Centurion

OSEC

Bosch Security Systems

HID

Boon Edam

VAIBS

Masset Solutions

Regio Control Veldt

HD Security

GFT

Koninklijke Oosterberg

IDIS

Eagle Eye Networks

Alarm Meldnet

Securitas

MPL

ASSA ABLOY

CDVI

NIBHV

Seagate

VideoGuard

Man aangehouden voor grote fraude met coronaregelingen

11 november 2020
Redactie
08:25

De FIOD heeft een 25-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met regelingen voor door corona getroffen bedrijven. Ook probeerde hij voor 3,2 miljoen euro aan zorgbonussen via een buitenlandse bankrekening te incasseren.

De man heeft vermoedelijk meerdere valse aanvragen ingediend voor de bonus voor zorgprofessionals en de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Daarnaast wordt hij verdacht van belastingfraude met onjuiste aangiften omzetbelasting en witwassen. De man is voorgeleid aan de raadkamer en de voorlopige hechtenis is verlengd met 90 dagen.

Nepbedrijven opgericht
Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst. Het vermoeden is dat de verdachte in de periode 2019 meerdere onjuiste aangiften omzetbelasting heeft ingediend. Hij had diverse ondernemingen opgericht die vermoedelijk geen economische activiteiten hadden. Nadat de Belastingdienst een vragenbrief stuurde waarin een onderbouwing werd gevraagd, werd de vennootschap of eenmanszaak ontbonden.

COVID-19
De verdachte heeft volgens het OM meerdere pogingen gedaan om zorgbonus subsidies van in totaal circa 3,2 miljoen euro te incasseren op een buitenlandse rekening. Deze zorgbonus subsidies zijn bedoeld voor de medewerkers in de zorg die door de COVID-19 crisis extra (zware) werkzaamheden hebben moeten verrichten. Daarnaast is het vermoeden dat de man geprobeerd heeft misbruik te maken van de TOGS-steunmaatregel, die is opgezet om ondernemingen die door het coronavirus in (financiële) nood verkeren, te ondersteunen. De man heeft meerdere keren geprobeerd om een bedrag van 4000 euro per aanvraag, dus in totaal een bedrag van 52.000 euro, te ontvangen.

Optreden tegen misbruik coronacrisis
Als de aanvragen van verdachte waren goedgekeurd en uitbetaald, hadden de medewerkers in de zorg en de ondernemingen die door COVID-19 in financiële nood verkeren, mogelijk geen gebruik kunnen maken van deze door de overheid gefaciliteerde regelingen.
De coronacrisis haalt volgens het OM bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM zeggen daarom prioriteit te geven aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en daar hard tegen op te treden, indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner