Marechaussee beschuldigd van etnisch profileren

Volgens vier organisaties en twee burgers discrimineert de marechaussee mensen die geen blanke huid hebben bij controles op vliegvelden en aan de grens. Daarom slepen zij de marechaussee gezamenlijk voor de rechter.

Onder de klagers bevinden zich Amnesty International, Controle Alt Delete, antidiscriminatiebureau Radar en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten. Zij menen dat de marechaussee etnisch profileert door mensen met een niet-blanke huidskleur structureel uit de rijen te halen en ze te onderwerpen aan extra controles. Door de rechtszaak hopen de organisaties en de twee individuele burgers erkenning af te dwingen en een einde te maken aan de discriminatie op grond van huidskleur.

Criminelen
Een van de klagende burgers is Mpanzu Bamenga. Dit  oud-gemeenteraadslid van Eindhoven heeft zelf meegemaakt dat hij op Eindhoven Airport uit de rij werd gehaald. Hij kwam uit een Schengenland, maar moest toch als enige van de arriverende passagiers zijn paspoort tonen. Hij dacht eerst dat het kwam omdat hij misschien op iemand lijkt die gezocht wordt.  Maar hij veranderde van gedachte toen ook ander mensen met een donkere huidskleur staande werden gehouden. De marechaussee gaf hem te verstaan dat er werd gezocht naar illegale asielzoekers en criminelen.

Vernederend
Bamenga vond de situatie vernederend. Vooral toen de marechaussee zei dat er onderscheid moest worden gemaakt tussen wie Nederlander is en wie niet. Volgens het oud-Raadslid wordt op die manier het beeld bevestigd dat sommige mensen hebben van medemensen met een donkere huidskleur.
Volgens Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete maakt de marechaussee gebruik van algemene risicoprofielen. Daarin zou ook etniciteit een rol spelen. Volgens de klagende organisaties tast de marechaussee met het gebruik van de risicoprofielen het vertrouwen in de overheid aan en wordt bijgedragen aan het stigmateren van niet-blanke burgers.

(De foto is ter illustratie. Het artikel betreft niet specifiek de afgebeelde marechaussees)

Gedeeld

Geef een antwoord