Marechaussee betrapt steeds vaker ‘look-a-likes’

Vorig jaar probeerden 140 mensen Nederland binnen te komen met een echt paspoort van iemand die op hen lijkt. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee in de jaarrapportage over 2019. In 2018 gebeurde het nog 94 keer en in het jaar daarvoor 113 keer. Soms gaat het om zware criminelen of terroristen.

Paspoorten worden steeds moeilijker na te maken. Dan is het eenvoudiger om een paspoort te lenen of te huren van iemand met een grote uiterlijke gelijkenis. Zolang bij de paspoortcontrole geen vingerscans worden gemaakt, zoals in de Verenigde Staten, blijft dat mogelijk. Voor de marechaussees is het een uitdaging om vast te stellen of iemand die voor hen staat dezelfde persoon is als op de foto in het paspoort.

Paspoort uit niet bestaand land
In totaal behandelde de marechaussee vorig jaar 2499 zaken van identiteit- en documentfraude. In iets meer dan de helft van de gevallen betrof het reizigers die illegaal Nederland probeerden binnen te komen. Dat gebeurde vooral op Schiphol en Eindhoven Airport. Andere vormen van fraude hadden betrekking op asielaanvragen of financiële transacties.
Het meest wordt gefraudeerd met documenten uit Griekenland. Maar ook met Britse, Franse, Italiaanse en Roemeense documenten blijkt vaak iets aan de hand te zijn. Verder maakt de marechaussee mee dat mensen met een paspoort uit een niet (meer) bestaand land proberen binnen te komen. De marechaussees zijn allemaal opgeleid om valse documenten te herkennen, maar er zijn ook specialisten op dat gebied. Dat is nodig, omdat sommige paspoorten echt heel goed worden nagemaakt of vervalst.

Deel dit artikel via: