Marechaussee gebruikt vaker geweld op Schiphol

Volgens het AD heeft de Koninklijke Marechaussee het afgelopen jaar vaker geweld moeten gebruiken op Schiphol. Vooral tegen personen die verward of onder invloed zijn. De krant baseert zich op het Integriteit Jaarrapport 2016 van de KMAR.

Het afgelopen jaar zou de marechaussee op Schiphol 110 keer geweld hebben gebruikt, terwijl dat in 2015 nog ‘maar’ 87 keer was. Dat zou komen door de sterke toename van het aantal verwarde personen op grote luchthavens. Geweld wordt volgens de KMAR alleen gebruikt voor zelfverdediging of wanneer iemand zich tegen aanhouding verzet. Dan worden de wapenstok, pepperspray of in het uiterste geval een vuurwapen gebruikt.

Preventieve controles
Agressie ontstaat ook tijdens preventieve controles. Niet iedereen accepteert het als er zonder duidelijke reden gefouilleerd wordt of de auto wordt doorzocht. Volgens woordvoerster Marlous de Ridder van de KMAR is de situatie op luchthavens niet veel anders dan in grote steden, waar mensen in uniform ook regelmatig met agressie worden geconfronteerd. Dat het gebruik van geweld is toegenomen wordt door de marechaussee en Schiphol vooral verklaard uit de toenemende drukte op de luchthaven. Twee incidenten zijn onderzocht door het Openbaar Ministerie, waarbij in beide gevallen geoordeeld werd dat de marechaussees teveel geweld hadden gebruikt, maar dat geen vervolging nodig was. Ook is tweemaal een vuurwapen gebruikt. Dat was beide keren terecht, aldus de Rijksrecherche.

Gedeeld

Geef een reactie