Marechaussee leidt 120 onbewapende grenswachten op

Om het structurele tekort aan personeel te verlichten, gaat de Marechaussee 120 burgers en reservisten opleiden tot grenswacht. De nieuwe medewerkers gaan onder andere paspoorten controleren op luchthavens en krijgen daarbij geen wapens.

Hans Molenaar, verantwoordelijk voor de activiteiten van de marechaussee op Schiphol, zegt in het Financieel Dagblad dat de nieuwe medewerkers een opleiding krijgen van vier weken, die bestaat uit tachtig uur zelfstudie en acht zogeheten ’contactmomenten’, gevolgd door drie maanden stage. Het gaat om een proefproject, dat volgt op een eerdere proef met een ongewapende reservist.

Piekperiodes
Naast de ongewapende grenswachten krijgt de Marechaussee ook 417 volledig opgeleide medewerkers erbij. De uitbreiding van het korps is nodig, omdat de marechaussee op steeds meer locaties wordt ingezet en de luchthavens maar blijven groeien. De ongewapende medewerkers zullen vooral tijdens piekperiodes worden ingezet, als er extra veel reizigers worden verwacht. Zij gaan in april van start op Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport.

Gedeeld

Geef een reactie