Marechaussee wil drones inzetten voor grensbewaking

De Koninklijke Marechaussee is van plan om drones te gaan inzetten bij de grensbewaking. Ook voor andere opsporings- en beveiligingszaken ziet majoor Robert van Kapel drones als geschikt hulpmiddel. Dat zegt hij donderdag in een interview met De Telegraaf.

Het is de bedoeling om de drones uit te rusten met onder andere infraroodcamera’s om in vrachtwagens verstopte personen te detecteren. Van Kapel: “Dat is een van de innovatieve werkwijzen die we kunnen gebruiken om de controles nog effectiever te maken in onze strijd tegen mensensmokkel. Maar ook ’traditionele’ methoden zoals de inzet van onze opsporingsambtenaren en de speurhond blijven belangrijk.”

Kat-en-muisspel
De inzet van nieuwe technologie is volgens de marechaussee hard nodig. Alleen al vorig jaar werden bijna 450 illegale vreemdelingen opgepakt die via Nederlandse (lucht)havens Groot-Brittannië probeerden te bereiken. Dat waren er weliswaar minder dan in 2019, toen het nog om 907 personen ging, maar dat had volgens de majoor te maken met de strenge reisbeperkingen, waardoor de controle enorm was opgevoerd. De illegale emigranten werden aangetroffen in vrachtwagens, maar ook in schepen. “Goede informatie is essentieel in het kat-en-muisspel met de mensensmokkelaars”, benadrukt Van Kapel. “Want die overschrijden letterlijk en figuurlijk alle grenzen.”

Gedeeld

Geef een antwoord