Beveiliging nieuws

Onze partners

Bydemes

Seris

De Beveiligingsjurist

Hikvision

Optex

SmartCell

JMB Groep

Top Security

20face

Kiwa

Dahua

Paraat

Bosch Security Systems

Crown Security Services

Koninklijke Oosterberg

Gold-IP

VVNL

DZ Technologies

Akuvox

GFT

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

Genetec

2N

ARAS

OSEC

Avigilon Alta

i-Pro

SOBA

HD Security

PG Security Systems

Secusoft

Unii

VBN

Trigion

Eagle Eye Networks

Seagate

Dero Security Products

RoSecure

CDVI

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

Brivo

Lobeco

CSL

Connect Security

Traka ASSA ABLOY

Centurion

Alarm Meldnet

Nenova

Boon Edam

CardAccess

VEB

Sequrix

Nimo Drone Security

ASIS

Masset Solutions

IDIS

Nimo Dog Security

Oribi ID Solutions

VAIBS

ADI

Alphatronics

VideoGuard

MPL

EAL

G4S

Add Secure

Explicate

Securitas

Milestone

Uniview

NIBHV

Advancis

SmartSD

Multiwacht

Paxton

Eizo

HID

Ajax Systems

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

Medewerkers AIVD en MIVD richten privaat bedrijf op

1 oktober 2020
Redactie
06:04

Regelmatig kiezen medewerkers van inlichtingendiensten voor een overstap naar het bedrijfsleven. Soms voor het geld. Soms om van de bureaucratie af te zijn. Het gebeurt echter zelden dan maar liefst vijf mensen opstappen en een eigen bedrijf beginnen. Heeft dit gevolgen van de staatsveiligheid, vraagt de Volkskrant zich af.

Wie de AIVD of MIVD verlaat, wordt niet gehersenspoeld. De vele staatsgeheimen blijven in het geheugen zitten en kunnen uiteraard commerciële waarde hebben. Zo ook bij vijf topspecialisten in cybersecurity, die onlangs het bedrijf EYE hebben opgericht. Initiatiefnemer Job Kuijpers was namens de AIVD verantwoordelijk voor de beveiliging van staatsgeheimen. De Volkskrant vraagt zich af of er afspraken zijn gemaakt met de inlichtingendiensten over het commercieel gebruik van kennis.

Bekende overstappers
De vijf zijn niet de eersten die na een carrière bij de AIVD of MIVD voor de commercie kiezen. Ook Ronald Prins werkte voor de AIVD voordat hij zijn succesvolle bedrijf Fox-IT oprichtte. Andere bekende overstappers zijn Armand van Bercheycke (Safetech en SOBA), Fred Streefland (Hikvision), Inge Bryan (Deloitte) en Lietbeth Holterman (Cyberveilig Nederland). Ook in het buitenland ontstaan bedrijven, die zijn opgericht door voormalige staatsspionnen. Zo komt het in afluistersoftware gespecialiseerde Verint voort uit de Israëlische afluisterdienst Unit 8200 en is het Britse cybersecuritybedrijf Darktrace door ex-medewerkers van MI5 opgericht. Er zijn vermoedens dat deze bedrijven ook in opdracht van de inlichtingendiensten werken, zodat die ambtelijke en politieke barrières kunnen omzeilen. Ook andere vormen van samenwerking worden niet uitgesloten.

Veiliger Nederland
Job Kuijpers zegt geen staatsgeheime kennis te gebruiken. Natuurlijk zit de kennis over de AIVD nog in zijn hoofd, maar die veroudert volgens hem snel. Zeker als het gaat om cybersecurity. Inge Bryan van Deloitte ziet het probleem niet. Volgens haar dragen ook de commerciële bedrijven bij aan een veiliger Nederland. Kuijpers gaat er ook vanuit dat ex-medewerkers van de inlichtingendiensten niet zomaar iets zullen doen wat schadelijk is voor de democratie en de rechtsstaat. Hierover zouden ook duidelijke afspraken worden gemaakt tijdens de exit-gesprekken. Hij denkt ook niet dat het vertrek van specialisten schadelijk is voor de AIVD en MIVD. Er werken duizenden mensen. Natuurlijk moet het ook niet uit de hand lopen. Bij de Amerikaanse NSA vertrokken op een gegeven moment zoveel mensen, dat gesproken werd van een ‘brain drain’. De dienst kon niet op tegen de enorme salarissen die door het bedrijfsleven werden geboden. Dat probleem speelt volgens de AIVD niet in Nederland. Bryan denkt dat mensen eerder zullen vertrekken vanwege het ambtelijk geneuzel. Een anonieme AIVD-er zegt dat je nooit helemaal weggaat bij de dienst.

Het volledige artikel is hier te lezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner