Medewerkers EBI duiken onder uit angst voor liquidatie

Vier medewerkers van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught zijn ondergedoken nadat bekend werd dat Ridouan T. naar hun adressen op zoek was. Zij vrezen voor hun leven, aldus NRC. Sinds 9 oktober verblijven zij op een geheim adres. Dat was de dag dat het OM ontdekte dat de hoofdverdachte in het Marengoproces een ontsnapping aan het voorbereiden was.

Ridouan T. zit onder andere vast op verdenking van diverse liquidaties. Begin oktober merkte het OM dat hij bezig was met voorbereidingen om met behulp van gevangenispersoneel te ontsnappen uit de EBI in Vught. Waarschijnlijk was hij van plan de medewerkers en hun gezinnen te bedreigen, zodat die hem zouden helpen de vrijheid te herwinnen. Voor de zekerheid zijn de vier medewerkers in ‘safe houses’ ondergebracht.

Bivakmutsen
Er was al eerder onrust bij het personeel van de EBI. Zo wil het maskers dragen om niet door T. en zijn vrienden herkend te worden. Dat verzoek is ingewilligd. De bewakers mogen nu bivakmutsen dragen tijdens contacten met zeer gevaarlijke gedetineerden. Ook wil het personeel de identiteit verbergen tegenover bezoekers en advocaten. Zeker nadat bekend werd dat een van de advocaten een neef was van T. en mogelijk als boodschappenjongen fungeerde voor de gevreesde verdachte.

Gedeeld

Geef een antwoord