Medewerkers fruithandel in gevaar na blunder justitie

Door een blunder van justitie lopen medewerkers van een fruitbedrijf in Hedel het risico om slachtoffer te worden van drugscriminelen. Per abuis zijn hun persoonsgegevens in een strafdossier beland en zo onder ogen van criminelen gekomen, die de medewerkers met de dood bedreigen.

Fruitbedrijf De Groot in Hedel is ongewild in aanraking gekomen met de georganiseerde misdaad, doordat tussen vanuit Zuid-Amerika besteld fruit partijen drugs werden verstopt. Meestal wisten de criminelen de drugs wel op tijd te onderscheppen, maar soms ook niet en dan kwamen de drugs bij het bedrijf terecht. Dat schakelde de politie in, waarop de criminelen de directie verantwoordelijk stelden voor de schade die zij daardoor leden. Er moest 1,2 miljoen euro worden betaald, anders zou een willekeurige medewerker worden doodgeschoten.

Extra beveiliging
De politie wist de bende op te rollen en vroeg bij De Groot de adressen van de medewerkers op, zodat er extra beveiliging geregeld kon worden. Door een blunder van justitie kwamen die adressen in het strafdossier terecht, dat in het bezit is van de advocaten van de verdachten. Zeker drie van de verdachten hebben de gegevens kunnen inzien, terwijl een van hen inmiddels al weer is vrijgelaten. De medewerkers van het fruitbedrijf vrezen daarom voor hun leven. De directie wordt continu beveiligd.
De fout van justitie werd ontdekt door advocaat Taco van der Dussen, die het fruitbedrijf bijstaat. Hij probeerde nog te voorkomen dat de gegevens bij de advocaten van de verdachten terecht zouden komen, maar daarvoor was het al te laat. Het OM erkent de blunder, maar stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat de medewerkers direct gevaar lopen. Die medewerkers denken daar anders over en eisen beveiliging van justitie.

Meer bedrijven gedupeerd
Niet alleen De Groot is in de problemen gekomen door de drugssmokkelaars. Volgens Transport en Logistiek Nederland worden veel meer bedrijven gedupeerd. Smokkelaars verstoppen de partijen in willekeurige zendingen richting Europa om ze daar door handlangers te laten onderscheppen. Als dat niet lukt zit de ontvanger van de zending opgescheept met de drugs, die een straatwaarde van soms miljoenen euro’s vertegenwoordigd. Ook vrachtwagenchauffeurs lopen grote risico’s, want de smokkelaars schuwen geen geweld als zij hun pakjes met cocaïne uit de lading willen halen. De Groot wil niets met de handel te maken hebben, maar heeft niettemin al verschillende malen drugs tussen het gearriveerde fruit aangetroffen. Vorig jaar werden nog vier mannen aangehouden die bij het bedrijf rondhingen en waarschijnlijk op zoek waren naar een verdwenen partij drugs. Een van hen had een vuurwapen bij zich. Het bedrijf wordt inmiddels beveiligd door de politie.

Deel dit artikel via: