Meer beveiliging voor koninklijke familie dan ooit

Er waren vandaag in Zwolle bij het bezoek van koning Willem-Alexander en de koninklijke familie meer politieagenten en beveiligers aanwezig dan ooit. Ook was veel extra camerabewaking ingezet en werd meer aan ‘crowd control’ gedaan.

Het publiek werd preventief gefouilleerd, tassen werden nagekeken en er werd streng op gelet dat er niet meer dan het maximale toegestane aantal mensen op elke locatie werd toegelaten. Ook duidelijk zichtbaar waren de zwarte ‘koffertjes’ van de beveiligers. Dit zijn uitklapbare, kogelwerende schermen.
Tijdens het bezoek van de koninklijke familie aan Zwolle vond geen enkel incident plaats. Er werd zelfs niemand aangehouden en alle betrokken veiligheidsinstanties toonden zich na afloop dik tevreden met het verloop van de dag.

Moeilijke tijden
De meeste mensen zullen de veiligheidsmaatregelen hebben gezien. De koning zei hierover: “We leven in moeilijke tijden. Maar we moeten gewoon doorgaan met feestvieren, met onze manier van leven. Ik ben ervan overtuigd dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid het beste gedaan hebben om ervoor te zorgen dat iedereen hier veilig met ons Koningsdag kan vieren.”
Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle had al aangegeven dat de veiligheidsmaatregelen zouden worden aangescherpt vanwege de recente aanslagen in Brussel en Parijs. Maar Koningsdag is sowieso al een van de strengst beveiligde evenementen in Nederland.
In Zwolle waren ook extra bewakingscamera’s geïnstalleerd. Daarmee konden personen in de menigte worden gevolgd. Ook videobeelden van smartphones en tablets van beveiligers op straat werden centraal in een meldkamer ontvangen en bekeken. “In totaal hadden we veertig vaste camera’s langs de route, allemaal de nieuwste megapixel-camera’s waarmee extreem scherpe beelden via glasvezel naar onze controlekamer werden doorgestuurd”, zei Ronald Memelink van I-watch tegenover de NOS. I-wacht verzorgde en coördineerde al het cameratoezicht tijdens Koningsdag in Zwolle.

Gedeeld

Geef een reactie