Meer natuurbranden dan vorig jaar

Volgens Local Focus zijn er in Nederland dit jaar meer natuurbranden geweest dan vorig jaar. Tot oktober waren het er al 643. Dat zijn bijna honderd branden meer dan in heel 2019. Ruim een derde daarvan vond plaats in de provincie Noord-Brabant.

Ook de grootste natuurbrand van dit jaar vond plaats in Noord-Brabant. In april gingen als gevolg hiervan in de Deurnese Peel  honderden hectares natuur verloren. In totaal brandde ongeveer 1000 hectare natuur af. Dat is vergelijkbaar met bijna 1500 voetbalvelden. Local Focus baseert de gegevens op cijfers van Brandweer Nederland, het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) en de Wageningen Universiteit (WUR).

Menselijk toedoen
De toename van het aantal branden komt onder andere door de droogte van de afgelopen zomer. Ze ontstaan meestal niet vanzelf, concludeert Veiligheidsregio Brabant-Noord. Bijna alle natuurbranden zijn door menselijk toedoen veroorzaakt. Soms door weggegooide sigarettenpeuken, maar ook door een achtergelaten fles kan brand ontstaan, als het zonlicht door het glas wordt gebundeld. Na Noord-Brabant vonden de meeste natuurbranden plaats in Gelderland (97) en Limburg (92). Donderdag wordt het onderzoek naar de natuurbrand in de Deurnese Peel gepresenteerd.

Gedeeld

Geef een antwoord