Beveiliging nieuws

Onze partners

ASSA ABLOY

PG Security Systems

SmartSD

Nimo Drone Security

Seagate

Explicate

Nimo Dog Security

Top Security

Securitas

Hikvision

Masset Solutions

Bydemes

G4S

VEB

HD Security

Akuvox

Unii

OSEC

SMC Alarmcentrale

Connect Security

Genetec

JMB Groep

Kiwa

Alarm Meldnet

Paxton

HID

Secusoft

NetworxConnect

IDIS

Regio Control Veldt

DZ Technologies

Crown Security Services

2N

Trigion

Nenova

RoSecure

ADI

Bosch Security Systems

Dahua

Advancis

VideoGuard

Seris

VAIBS

Lobeco

De Beveiligingsjurist

Eagle Eye Networks

Add Secure

Paraat

SmartCell

NIBHV

Sequrix

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

SOBA

MPL

Multiwacht

Boon Edam

CDVI

CSL

Centurion

CardAccess

Uniview

ASIS

EAL

BHVcertificaat.online

Dero Security Products

Eizo

Oribi ID Solutions

GFT

VVNL

VBN

ARAS

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

Avigilon Alta

Optex

20face

Milestone

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

Brivo

Koninklijke Oosterberg

Alphatronics

Meerderheid Tweede Kamer tegen riskant vuurwerk

6 januari 2020
Redactie
16:43

Na de uit de hand gelopen jaarwisseling hebben meer politieke partijen zich achter een verbod op gevaarlijk vuurwerk geschaard. Voorstanders zijn ChristenUnie, D66, Denk, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SGP, SP en 50Plus. Ook de eenmansfractie van Van Kooten-Arissen is voor, wat het totaal op 76 zetels brengt.

Nog afgezien van de vele ongelukken ontstaan ook grote problemen doordat mensen bepaalde soorten vuurwerk gebruiken als wapen of om vernielingen mee aan te richten. Vooral hulpverleners ondervinden dat aan de lijve. “De politiek zal goed moeten kijken welke soorten vuurwerk in de toekomst nog wel kunnen en welke soorten niet meer”, zegt SP-Kamerlid Van Raak tegenover de NOS. Hij wil dat vooral gevaarlijk knalvuurwerk niet meer aan consumenten wordt verkocht. De SP gaat nog kijken welke soorten vuurwerk wel of niet onder het verbod komen te vallen.

Handhaven
Asscher van de PvdA wil ook een verbod op vuurpijlen. Wel vraagt hij zich af of een dergelijk verbod te handhaven is. Daarover gaat hij overleggen met korpschef Akerboom van de Nationale Politie, die al verschillende keren gepleit heeft voor een vuurwerkverbod. Hij wil een verbod op de verkoop van alle soorten vuurwerk waarmee gegooid of geschoten kan worden. De PvdA overweegt eventueel een totaal verbod op consumentenvuurwerk, als blijkt dat alleen het verbieden van bepaalde soorten geen effect heeft. GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen al veel langer een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Zij krijgen steun van 50Plus en de SGP. Na de jaarwisseling hebben ook D66 en de ChristenUnie zich aangesloten bij de tegenstanders van consumentenvuurwerk. De enige grote partijen die een vuurwerkverbod nog niet zien zitten zijn CDA, PVV en VVD. Opvallend is dat bij deze partijen aangesloten burgemeesters van grotere steden over het algemeen juist wel weer voor een vuurwerkverbod zijn. Er geldt al een verbod voor zeer zwaar vuurwerk, zoals de Cobra 6 en de Chinese Rol.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner