Beveiliging nieuws

Onze partners

MPL

Genetec

Nenova

ARAS

20face

Hikvision

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

Add Secure

HD Security

Eizo

Centurion

SmartCell

SOBA

IDIS

Service Centrale Nederland

NetworxConnect

Alphatronics

Dahua

Eagle Eye Networks

Unii

OSEC

VBN

VVNL

2N

Explicate

Regio Control Veldt

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

Lobeco

Milestone

NIBHV

SMC Alarmcentrale

Seris

i-Pro

Alarm Meldnet

Securitas

VEB

Koninklijke Oosterberg

Akuvox

Secusoft

ADI

Dero Security Products

Sequrix

PG Security Systems

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

EAL

Uniview

VAIBS

Advancis

Hanwha Vision Europe

SmartSD

Optex

Oribi ID Solutions

VideoGuard

CardAccess

Crown Security Services

Top Security

DZ Technologies

CDVI

Ajax Systems

Paxton

Nimo Dog Security

Trigion

Connect Security

G4S

Multiwacht

Boon Edam

Brivo

Masset Solutions

Avigilon Alta

Nimo Drone Security

HID

Paraat

CSL

Kiwa

RoSecure

ASIS

Gold-IP

Seagate

JMB Groep

GFT

Meeste chemische bedrijven overtreden veiligheidsregels

9 februari 2017
Redactie
08:38

Van de 400 chemische en andere risicobedrijven in Nederland heeft meer dan de helft de veiligheidsregels in de afgelopen twee jaar overtreden, zo maakt de Volkskrant bekend. Meestal gaat het om lichte overtredingen, maar bij een vijfde tot een kwart is meer aan de hand.
De Volkskrant baseert zich op inspectierapporten van wat de overheid ‘majeure risicobedrijven’ noemt. Daaronder vallen met name (petro)chemische bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken. Ondanks de strenge veiligheidseisen, gaat het daar regelmatig mis. Zo lekte in 2015 uit een installatie bij Shell Moerdijk ongemerkt 27,7 ton giftige ethyleenoxide weg, omdat iemand per ongeluk een klep open had laten staan. Vorig jaar lekte 2.730 kilo van de kankerverwekkende stof formaldehyde uit de chemische fabriek van DuPont in Dordrecht.

Kleine verbetering
Uit de inspecties in 2016, waarvan inmiddels ruim driekwart is gepubliceerd, blijkt 54 procent van de bedrijven de veiligheidsregels te hebben overtreden. Dat is wel een kleine verbetering ten opzichte van 2015. Toen ging het om 61 procent.
Bij vijf bedrijven constateerden inspecteurs in 2015 en 2016 zware overtredingen, waardoor de werkzaamheden moesten worden stilgelegd. Pas na het nemen van maatregelen mocht het proces weer worden hervat. Het ging volgens de Volkskrant om Abengoa Bioenergy in de Europoort, Diffutherm in het Brabantse dorpje Hapert, Solvay Solutions in Klundert (eveneens Brabant), Remondis Argentia in Moerdijk en Akzo Nobel Industrial Chemicals in Europoort. Volgens de inspectie liep vooral de veiligheid van de werknemers gevaar door lekkages of explosierisico’s.

Meerdere overtredingen
Noord-Brabant spande de kroon. Daar werden bij maar liefst 77 procent van de chemische bedrijven overtredingen vastgesteld. Zuid-Holland/Zeeland volgt met 63 procent. Op veel bedrijven constateerden inspecteurs meerdere overtredingen. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu en Infrastructuur zegt dat de inspecteurs ‘erbovenop’ zitten en ook onaangekondigde controles uitvoeren. Voorheen was er nogal kritiek, omdat controles op afspraak gebeurden, zodat de bedrijven tijdelijk maatregelen konden treffen om de inspecteurs tevreden te stellen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner