Beveiliging nieuws

Onze partners

SMC Alarmcentrale

VVNL

NetworxConnect

Alarm Meldnet

i-Pro

Ajax Systems

Centurion

HD Security

Masset Solutions

Connect Security

PG Security Systems

Dahua

GFT

Koninklijke Oosterberg

Top Security

ASSA ABLOY

Seris

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

Genetec

Unii

Nimo Dog Security

VBN

Multiwacht

Advancis

Eizo

Optex

SOBA

Explicate

Paxton

ASIS

Kiwa

CDVI

Paraat

Securitas

Avigilon Alta

VEB

Trigion

Add Secure

NIBHV

Lobeco

Bydemes

Gold-IP

Oribi ID Solutions

Crown Security Services

ARAS

Hanwha Vision Europe

RoSecure

CardAccess

OSEC

Akuvox

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

MPL

Nimo Drone Security

HID

G4S

Sequrix

Hikvision

SmartCell

Alphatronics

Seagate

ADI

Nenova

SmartSD

VAIBS

Dero Security Products

20face

Secusoft

Brivo

BHVcertificaat.online

IDIS

VideoGuard

EAL

Uniview

Milestone

Traka ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

Boon Edam

2N

De Beveiligingsjurist

CSL

JMB Groep

Meeste schade door extreme regenval in Limburg gedekt

16 juli 2021
Redactie
07:39

Het Verbond van Verzekeraars maakt bekend dat veel verzekeraars de schade dekken aan woningen en bedrijfspanden door de extreme regenval in Limburg. Dit geldt ook voor auto’s die casco of allrisk verzekerd zijn en voor schade door bijvoorbeeld het uitvallen van voorzieningen zoals de elektriciteit.

Stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp biedt bij brand- en waterschade, is in Limburg aanwezig. In samenwerking met onder andere de brandweer zetten de Salvagecoördinatoren in de eerste uren alles op alles om de schade aan gebouwen en inboedel zoveel mogelijk te beperken. Zoals bijvoorbeeld bij ondergelopen woningen en omgevallen bomen op huizen.
Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars: ”Wij hebben eind 2016 als verzekeraars Stichting Salvage het mandaat gegeven om naast brand ook in actie te komen bij extreem weer. Wij zijn erg blij met hun aanwezigheid ter plekke, om zo de gedupeerden zo veel mogelijk te ondersteunen.”

Drogen voorwaarde voor goed herstel
Johan van den Berg, directeur van Stichting Salvage, legt uit dat tijdens hun werkzaamheden het water bleef komen. “Op dit moment is het dan ook verstandig om te wachten totdat het water zakt. Pas dan kan er door de brandweer en reconditioneringsbedrijven effectief gepompt worden. Deze bedrijven beoordelen dan ook wat hersteld of gereinigd kan worden en wat verloren is gegaan. Een bankstel dat 1,5 dag in het water heeft gestaan is bijvoorbeeld nauwelijks te herstellen.” Van den Berg verwacht dat de doorlooptijd van de schadeafhandeling lang zal duren, vanwege de droogtijd van beschadigde panden. Goed drogen is een voorwaarde voor blijvend goed herstelwerk.

Lokale wateroverlast is verzekerbaar
De wateroverlast door neerslag aan gebouwen is veelal verzekerd. In gevallen van overstromende lokale rivieren zoals de Roer en Geul, is het risico bij steeds meer verzekeraars verzekerbaar. Het Verbond heeft hier in 2018 een adviesrapport over uitgebracht. De dekking verschilt echter per verzekering en verzekeraar. Consumenten en bedrijven moeten hier dus goed naar kijken.

Krachten bundelen
Onlangs sloten het Verbond van Verzekeraars en het KNMI een overeenkomst om schade te voorkomen door zo vroeg mogelijk te waarschuwen voor de komst van slecht weer. Door de data van het KNMI te combineren met de landelijke risico- en schadecijfers van het Verbond, is een betere voorbereiding mogelijk op veranderende weersextremen maar is ook inzicht te verkrijgen en te werken aan oplossingen om schade door extreem weer zoveel mogelijk te voorkomen. Bovendien kunnen verzekeraars deze kennis samen met preventietips delen met klanten en hun adviseurs. 
In samenwerking met de Wageningen Universiteit, het KNMI en Climate Adaptation Services presenteerde het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond in maart de Klimaatmonitor. Deze bundelt droogte, hitte, natuurbranden en extreme neerslagdata met de Nederlandse schadedata van verzekeraars. Donderdag maakte het Verbond bekend dat de totale weerschade in 2020 296 miljoen bedraagt. 

Grote rivieren
Het Verbond houdt de situatie rondom de grote rivieren nauwlettend in de gaten. Door de vele overheidsinvesteringen de afgelopen jaren is de kans op een dijkdoorbraak veel kleiner dan in de jaren negentig. Voor dit risico is naar schatting 99 procent van de huishoudens en bedrijven niet verzekerd. De politiek kan hiervoor via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen besluiten tot gedeeltelijke vergoeding. Het Verbond heeft in de laatste jaren verschillende ideeën aangedragen om deze situatie te verbeteren. We zien hiervoor nog steeds mogelijkheden, zoals blijkt uit een position paper over het onderwerp.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner