Beveiliging nieuws

Onze partners

Optex

Lobeco

Service Centrale Nederland

VVNL

NetworxConnect

Seagate

Uniview

MPL

Paraat

Explicate

SmartCell

GFT

Trigion

Milestone

20face

Securitas

Multiwacht

BHVcertificaat.online

Hikvision

Add Secure

Ajax Systems

Dahua

De Beveiligingsjurist

HID

NIBHV

Akuvox

SmartSD

i-Pro

Sequrix

IDIS

G4S

Oribi ID Solutions

HD Security

VEB

Nimo Dog Security

Alphatronics

Eizo

Gold-IP

Dero Security Products

JMB Groep

Boon Edam

ARAS

VAIBS

RoSecure

Seris

Unii

Bydemes

Advancis

Traka ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Masset Solutions

ASSA ABLOY

Connect Security

Bosch Security Systems

Top Security

Eagle Eye Networks

CSL

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

Genetec

Brivo

SMC Alarmcentrale

Koninklijke Oosterberg

Paxton

CardAccess

CDVI

Centurion

EAL

ASIS

Nenova

Crown Security Services

Avigilon Alta

2N

Secusoft

Regio Control Veldt

SOBA

VBN

DZ Technologies

Kiwa

ADI

OSEC

PG Security Systems

VideoGuard

Methode om sleutels na te maken door geluid af te luisteren

21 augustus 2020
Redactie
06:45

Onderzoekers van de National University of Singapore hebben ontdekt hoe je een sleutel kan namaken op basis van het geluid dat deze maakt in de cilinder. Na analyse en verwerking van het geluid is met een 3D-printer een nauwkeurige kopie te maken.

Het lijkt een broodjeaapverhaal, maar de onderzoekers hebben tijdens verschillende gelegenheden aangetoond hoe goed hun methode – spikey genaamd – werkt. Met een normale smartphone wordt het geluid vastgelegd, dat ontstaat wanneer iemand een sleutel in een cilinder steekt. Dat geluid wordt via een door de onderzoekers ontwikkeld computerprogramma in een bestand voor een 3D-printer omgezet. Dat levert niet altijd een goede sleutel op, maar wanneer een klein setje wordt geprint, is er meestal wel een sleutel bij die past.

Risico’s
Het onderzoeksteam stond onder leiding van Soundarya Ramesh, een eerstejaars Ph.D. student informatica aan de National University of Singapore.  Op het eerste oog lijkt informatica weinig te maken te hebben met het manipuleren van mechanische sloten, maar volgens de onderzoekster wordt er ook in de wereld van ICT vaak vertrouwd op mechanische sleutels. Bijvoorbeeld om serverkasten en technische ruimten af te sluiten. En dan is het goed om te weten welke risico’s daar aan kleven. Eerder deden zij al onderzoek naar lockpicking, maar de methode spikey is volgens hen veel eenvoudiger en minder opvallend toe te passen.

Meetmethode
Sleutels hebben soms een complexe vorm en de uitdaging was om die op basis van geluid te repliceren. Dat gebeurt door verschillende factoren in het geluid te meten. Zo wordt de afstand tussen de tanden gemeten, maar ook de hoogte en de snelheid waarmee de stiften in de cilinder worden bewogen. Het is hierbij wel van belang dat de sleutel met een constante snelheid in de cilinder wordt gestoken. Op basis van alle gegeven wordt berekend hoe stijl en hoe hoog de tanden zijn. Vooraf dient optisch vastgesteld te worden welk basisprofiel de sleutel heeft. Als ook dat bekend is, kan een setje duplicaatsleutels worden geprint. De onderzoekers waarschuwen gebruikers van mechanische sleutels om in het vervolg even rond te kijken of er niet iemand met een smartphone in de hand in de buurt staat.

Het onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner